سوءاستفاده جنسی، رفتار جنسی یا عمل جنسی است که بدون رضایت فرد و به‌زور انجام می‌شود.

آزار جنسی یک عمل خشونت‌آمیز است که مهاجم علیه کسی که ضعیف‌تر از او است استفاده می‌کند.

یک واقعیت تلخ درباره کودکان استثنایی به‌خصوص کودک اوتیسم وجود دارد که آنها بیشتر در معرض خشونت و سوءاستفاده جنسی هستند. آمارها و تحقیقات نشان می‌دهد تا 90 درصد از زنان و دختران اوتیسم در طول زندگی خودآزار جنسی یا خشونت جنسی را تجربه کرده‌اند. این آمار چهار برابر بیشتر از نرخ سوءاستفاده برای افرادی است که اوتیسم ندارند، پسرها نیز در معرض سوءاستفاده جنسی قرار دارند.

عوامل زیادی در سوءاستفاده جنسی وجود دارد یکی از خطرات بالقوه این است که افراد اوتیسم از لحاظ درک ارتباطات اجتماعی و درک نیت‌ها و رفتارهای دیگران (نظریه ذهن) ضعیف هستند و کمتر برای تشخیص و دفاع از خودشان در مواجهه رفتارهای مشکل‌ساز یا خطرناک آمادگی دارند و در موقعیت‌هایی مختلف بیشتر مستعد سوءاستفاده قرار می‌گیرند، تحقیقات نشان داده است هنگامی که فرد در مکان‌های عمومی مانند آرایشگاه و یا برای گرفتن خدمات مختلف می‌رود امکان سوءاستفاده از او بیشتر است افراد اتیسم در این شرایط احساس سردرگمی می‌کنند و نمی‌دانند چگونه از خود دفاع کنند. شواهد نشان می‌دهد که افراد متجاوز از قبل فرد اتیسم و یا هر فردی که ناتوانی  دارد را تحت‌نظر دارند تا در موقعیت ویژه از کودک سوءاستفاده کنند و اگر کودک نتواند این اتفاق را به کسی بگویید احتمال دارد در معرض تعرض‌های متعدد آن فرد قرار بگیرد.

تربیت جنسی

تربیت جنسی در سنین پایین نقش بسیار مهمی در جلوگیری از سوءاستفاده جنسی کودک اوتیسم دارد. آموزش جنسی توسط والدین برای افراد اوتیسم بسیار اهمیت دارد، افراد اوتیسم باید تفاوت بین رفتار مناسب و نامناسب را بدانند و بین انواع مختلف روابط سالم و ناسالم تمایز قائل شوند اگرچه این کار برای والدین طاقت‌فرسا به نظر می‌رسد؛ اما شروع هر چه زودتر آموزش جنسی بسیار مهم است. تربیت جنسی آموزش‌های مرتبط با تفاوت دختر و پسر، درک حریم خصوصی، شناختن جاهای خصوصی بدن، لمس خوب و بد، آموزش اینکه در صورت سوءاستفاده و تعرض کودک چگونه به والدین خود اطلاع دهد. کودک اوتیسم ممکن است به دلایل زیر به شما نگوید که مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته است:

این فرض دارد که شما می‌دانید چه اتفاقی افتاده است، کودک کلام ندارد، کودکی که کلام دارد نمی‌داند چگونه باید این اتفاق را برای شما توضیح دهد، کودک تشخیص و درک اینکه مورد تعرض جنسی قرار گرفته است را ندارد، گاهی کودک فکر می‌کند کسی که با او این کارکرده می‌خواسته با او صمیمی و دوست شود و گاهی هم خیلی زمان می‌برد تا فرد اوتیسم معنای اتفاقی که برایش افتاده است را بفهمد.

 

سوء استفاده جنسی 

سوءاستفاده جنسی در اوتیسم

 

علائم سوءاستفاده جنسی در کودک اوتیسم:

تغییرات در احساسات: اضطراب، پرخاشگری، فعالیت بیش از حد، ساکت‌شدن و دوری از دیگران

 تغییر در رفتاری: کارهایی که قبلاً انجام می‌داد را انجام نمی‌دهد، رفتارهای تکراری و آسیب‌رسان به خود، مشکلات خواب، رفتارهای وسواس‌گونه مثل کندن موهای سر و ابرو یا کندن پوست بدن، رفتارهای جنسی نشان می‌دهد.

تغییر در  فیزیکی: تورم یا قرمزی در ناحیه تناسلی و مقعد، مشکل در راه‌رفتن یا نشستن، کبودی در بدن، علائم بیماری‌های مقاربتی مانند: ترشح‌های عفونی از واژن و زگیل تناسلی.

 

اگر کودک اوتیسم مورد سوءاستفاده و آزار جنسی قرار گرفت چه‌کار باید انجام بدهیم؟

والدین پس از فهمیدن این موضوع طبیعتاً آشفته و خشمگین می‌شوند؛ اما برای کمک به کودک باید به خودتان مسلط باشید؛ زیرا کودک باید احساس امنیت کند تا بتواند اتفاق را برای شما توضیح دهد و اگر کلام ندارد رفتارهای شما باعث وحشت کودک نشود، در این شرایط آرام باشید و به کودک بفهمانید که این اتفاق تقصیر او نیست.

تشخیص آنچه که برای کودک اتفاق افتاده است می‌تواند برای برخی از کودکانی که کلام ندارند دشوار باشد، می‌توانید به کودک کمک کنید تا احساساتش را برای شما ترسیم کند و یا از کارت‌های دیداری برای نشان‌دادن احساساتش استفاده کنید. حمایت و پشتیبانی از کودکی که مورد آزار جنسی قرار گرفته است شامل: کمک‌گرفتن از پزشک، روان‌شناس و حمایت تمام افراد خانواده از آن فرد است. روان‌شناس که از او کمک می‌گیرید باید با اوتیسم آشنایی داشته باشد و در حوزه آزارهای جنسی تخصص داشته باشد. افراد خانواده با برنامه‌های منظم برای زمان غذا، زمان خواب و مدرسه، و انجام فعالیت‌های دسته‌جمعی پیک‌نیک رفتن و بازی‌کردن با کودک می‌توانند از او حمایت کنند، اجازه دهید کودک احساسات خود را بروز دهد.