تحقیقات نشان می‌دهد که چالش‌های مرتبط با غذا تأثیر قابل‌توجهی بر بسیاری از کودکان اختلال طیف اوتیسم می‌گذارد.

رژیم غذایی و تغذیه در کودکان با اختلاف اوتیسم تاثیر بسزایی دارد. طبق یک مطالعه کودکان اوتیسم نسبت به کودکان معمولی درحال‌رشد، امتناع بیشتری از غذا نشان می‌دهند. عادات غذایی نادرست می‌تواند منجر به طیف گسترده‌ای از مشکلات تغذیه‌ای شود که به نوبه خود می‌تواند منجر به مشکلاتی از مسائل بهداشتی گرفته تا مشکلات توجهی و رفتاری شود. حل مشکلات مربوط به تغذیه، محدودیت‌های غذایی، تأثیر مثبتی بر زندگی کودک دارد. در اینجا برخی از راه‌هایی که مسائل مربوط به تغذیه بر کودک تأثیر بگذارد، همراه با برخی از پیشنهادها برای رسیدگی به این مشکل آورده شده است.

 

تغذیه و ارتباط آن با چالش‌های حسی

کودک اوتیسم ممکن است کلم‌ بروکلی، سیب، آجیل یا غلات صبحانه نخورد. یا به ماست، شیر، سوپ یا بلغور جو دوسر نخورد. در هر دوی این موارد، یک الگو وجود دارد: در مورد اول، کودک غذاهای ترد و جویدنی را رد می‌کند. در حالت دوم، کودک غذاهای بافت نرم را تحمل نمی‌کنند. افراد اوتیسم می‌توانند مستعد بیش‌حسی باشند به این معنی که آن‌ها از برخی تجربیات حسی ناراحت می‌شوند و بنابراین از آن‌ها دوری می‌کنند. کودکان ممکن است از نورهای روشن، صدای بلند، بوهای شدید و برخی تجربیات لمسی، برخی بوها، بافت غذاها و طعم‌های قوی اجتناب کنند.

راهکارهایی که می‌توانید امتحان کنید؛ چند راه‌حل ساده برای مشکلات مرتبط تغذیه با چالش‌های حسی وجود دارد.

هنگامی که یک الگو غذایی آزاردهنده مانند ترد بودن غذا را تشخیص دادید، دادن غذای ترد را متوقف کنید. کلم ‌بروکلی را بپزید تا نرم شود و به‌صورت خام به کودک ندهید. به‌جای برنج که نیاز به جویدن دارد، بلغور جو درست کنید. همیشه یک جایگزین تغذیه‌ای کاملاً قابل‌قبول برای غذاها با هر بافت، بو یا طعم خاصی وجود دارد. اگر کودک باید انواع خاصی از غذا را بخورد که به‌راحتی نمی‌تواند آن‌ها را تحمل کند، آن‌ها را در غذاهای دیگر پنهان کنید؛ به‌عنوان‌مثال، بسیاری از والدین سبزی‌ها را در نان پخته شده قرار می‌دهند.(باید و نباید ها)

 

تغذیه و ارتباط آن با مشکلات گوارشی

باتوجه‌به بررسی مطالعات متعدد رژیم غذایی در کودکان اوتیسم، یک رابطه قوی و همبستگی معنادار بین مشکلات خوردن و اختلال عملکرد دستگاه گوارش در این کودکان وجود دارد. برخی از رفتارهای به‌هم‌ریخته کودک با درد و ناراحتی ناشی از گاز، نفخ، اسهال یا رفلاکس اسید مرتبط است. علائم ناراحتی دستگاه گوارش می‌تواند شامل اسهال، یبوست، نفخ شکم یا سفت‌شدن شکم باشد. همچنین گاهی کودک شکم خود را روی بالش یا صندلی فشار می‌دهد تا فشار را کاهش دهد. با کمک‌گرفتن از متخصص تغذیه مشکل اساسی را حل کنید. اگر کودک شما کلام دارد و می‌تواند احساسات بدنی خود را توصیف کند، ممکن است به شما بگوید که چه زمانی دچار مشکلات گوارشی شده است یا اگر بپرسید بتواند احساسات خود را توصیف کند.

 

ارتباط بین اوتیسم، رژیم غذایی و رفتار کودکان  

حساسیت به شیر، لبنیات یا گلوتن

برخی از کودکان در طیف اوتیسم واکنش‌های منفی به شیر یا محصولات لبنی (مرتبط با لاکتوز یا پروتئینی به نام کازئین) و محصولات گندم (گلوتن) دارند. این واکنش‌ها ممکن است آلرژی باشند یا نباشند. اگر کودک به شیر یا گلوتن پاسخ منفی می‌دهد، می‌توانید یک رژیم غذایی بدون گلوتن و کازئین را شروع کنید.

 

تغذیه و الگو‌های رفتاری در کودکان اوتیسم

مانند بسیاری از کودکان، کودکان اوتیسم معمولاً ناگت مرغ و پیتزا را به سالاد و میوه ترجیح می‌دهند. کودکان اوتیسم در تغذیه علایق محدود دارند و از ایجاد کوچک‌ترین تغییر خودداری کنند. این ترجیحات محدود دلایل حسی یا گوارشی دارند. این امکان نیز وجود دارد که کودک شما روتینی را ایجاد کرده باشد که تغییر آن بسیار دشوار است. اگر با نیاز یک کودک اوتیسم به خوردن چیزهای مشابه، به ترتیب، روزبه‌روز دست‌وپنجه نرم می‌کنید. ابتدا با بررسی اینکه آیا مشکل تغذیه‌ای واقعی وجود دارد یا خیر سپس شروع کنید.

راهکارهایی که می‌توانید امتحان کنید؛

چندین رویکرد وجود دارد که می‌توانید اتخاذ کنید.

  1. از یک رویکرد رفتاری استفاده کنید؛ پاداش‌ها می‌توانند به‌خوبی کار کنند، وقتی به فرزندتان می‌گویید میوه بخور تا به تو جایزه بدهم، ممکن است مشکل غذاخوردن فرزندتان را حل کنید؛ اما اگر این رویکرد بیش از حد انجام شود، می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد. به‌عنوان‌مثال، برای هر وعده‌غذای جدید یک اسباب‌بازی پیشنهاد نکنید، زیرا این کار باعث می‌شود کودک شما به تذکرات و پاداش‌ها وابسته (شرطی) شود و اگر این مشوق‌ها نباشد غذا را نخورند.
  2. غذاهایی را پیدا کنید که شبیه به غذاهای موردعلاقه او هستند؛ اگر کودک شما ناگت مرغ را دوست دارد، به‌احتمال زیاد از کیک مرغ (شکل متفاوت) نیز لذت خواهد برد. کودکی که سیب دوست دارد، ممکن است مایل باشد کیک پای سیب را امتحان کند.
  3. گزینه‌های پیشنهادی؛ برای برخی از کودکان اوتیسم و بدون اوتیسم، غذا یکی از معدود زمینه‌هایی است که احساس می‌کنند می‌توانند کنترل کنند. به‌جای واردشدن به جنگ قدرت، چندین گزینه غذایی را به فرزندتان پیشنهاد دهید و به او اجازه دهید آن‌هایی را که ترجیح می‌دهد انتخاب کند.
  4. یک داستان اجتماعی بنویسید؛ داستان‌های اجتماعی، داستان‌های کوتاهی هستند، گاهی اوقات با تصاویر که می‌توانید به طور خاص بنویسید تا فرزندتان را برای چیز جدیدی آماده کنید. مثلاً می‌توانید بنویسید هنگام شام سر میز می‌نشینم و در بشقاب من غذاهای مختلفی وجود دارد باید از هر نوع غذا بخورم.