مقابله با بدغذایی کودکان اوتیسم; بدغذایی فقط مختص کودکان با اختلال طیف اوتیسم نیست، امّا آنها اغلب به راهحلهای منحصربهفردی برای حل معمای بدغذایی نیاز دارند. شما با این داستان بسیار آشنا هستید؛ ساعتها صرف پختن یک غذای خوشمزه و مقوی برای کودک و خانواده خود کردهاید، امّا فرزندتان بیشتر موادغذایی موجود در بشقابش را دوست ندارد. آنها میگویند: “من بروکلی نمیخورم.” شما میگویید: “امّا بروکلی برایت مفید است” و همچنان این بحث ادامه پیدا میکند.
ما مجلات پزشکی را جستوجو کردهایم و ده نکته عملی را کشف کردهایم که با پشتوانه علم به شما کمک میکند تا کودکتان را به خوردن وعدههای غذایی سالم و متعادل تشویق کند.
10 راه برای مقابله با بدغذایی در کودکان با اختلال طیف اوتیسم
ارائه یک برنامه منظم غذایی
تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی منظم و ثابت میتواند به کودکان در این طیف کمک کند تا نسبت به غذا احساس بهتری کنند. اگر کودکان اوتیسم برنامه غذایی روزانهشان قابلپیشبینی باشد، کودکان انتخابهای غذایی را راحتتر میپذیرند.
تنوع غذایی در عین پیشبینیپذیری
درحالیکه دادن یک وعدهغذایی متعادل به فرزندتان مهّم است، بهتر است انتخابهایی متنوع از هر گروه غذایی را برای او آماده کنید. مطالعات نشان میدهد که قرارگرفتن مکرر در معرض غذاهای مختلف میتواند پذیرش کودک شما را افزایش دهد.
غذایی هیجانانگیز
بهخاطر دارید که اکثر ما در کودکی چقدر از وعدههای غذایی متنفر بودیم؟ جای تعجب نیست که برخی از کودکان در این طیف در طول وعدههای غذایی خسته میشوند. تعامل بازیگوشانه با غذا میتواند آشنایی و پذیرش غذا را از سمت هر کودکی افزایش دهد. پیشنهاد میکنیم که حتی از فرزندتان بخواهید که در آشپزخانه و تهیه غذا به شما کمک کند.
همهی حواس در حین غذا
کودکان در طیف اوتیسم اغلب به اشکال، بوها و بافتهای خاصی حساس هستند. این را هنگام تهیه غذا در نظر داشته باشید، امّا در هنگام سرو غذا نیز به این نکته توجه کنید. مطالعات نشان دادهاند که استراتژیهای غذایی مبتنی بر حس، بهعنوانمثال، تغییر بافت یا دما، میتواند به غلبه بر بیزاریها و افزایشپذیرش غذایی که سرو میکنید کمک کند.
سرآشپزهای کوچک در آشپزخانه
شاید فرزند شما استعداد خاصی در هنر آشپزی داشته باشد، یا شاید استعدادهای دیگری داشته باشد، امّا درهرصورت آنها را در آشپزخانه مشغول کنید. مطالعات نشان دادهاند که کمککردن به کودکان در تهیه وعدههای غذایی میتواند نگرش آنها را نسبت به غذا بهبود بخشد.
حمایتهای بصری
چندین مطالعه نشان میدهد که وسایل کمک بصری، مانند برنامههای دیداری، تابلوهای انتخاب غذا، یا داستانهای اجتماعی، میتوانند به کودکان با اختلال طیف اوتیسم در غذاخوردن کمک کنند و احساس گرسنگی در کودکان اوتیسم را بر طرف کند . بهاینترتیب آنها میفهمند و میتوانند برای روتین زمان غذا آماده شوند و بهوضوح انتظارات موردنظر از آنها را پیشبینی کنند.
مشورت بگیرید
اگر یک والد آگاه هستید بهتر است در نهایت، مشورت با یک متخصص مانند یک کاردرمانگر متخصص در مشکلات تغذیه در کودکان اوتیسم را در نظر بگیرید. مطالعات نشانداده است که کاردرمانی میتواند راهبردهایی را برای رسیدگی به مسائل حسی، مهارتهای حرکتی دهان و چالشهای تغذیهای برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم ارائه دهد.
غذایی زیبا و چشمنواز
این یک واقعیّت است؛ شما بیشتر احتمال دارد غذایی بخورید که ظاهر خوبی دارد، و این موضوع برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم نیز متفاوت نیست. یک مطالعه اخیر نشان داد که تکنیکهایی مانند برشدادن غذاها به شکلهای جذاب یا چیدن آنها به روشی خاص، ممکن است منجر به خوردن آنها توسط کودکان شود. علایق فرزندتان را در نظر بگیرید. اگر عاشق قطار هستند، غذا را بهصورت «قطاری» مرتب کنید.
نه به تغییر یکباره
افراد کمی تغییر ناگهانی را دوست دارند و اغلب کودکان با اختلال طیف اوتیسم تغییر ناگهانی را نمیپذیرند. غذاهای جدید را بهتدریج معرفی کنید. میتوانید وعدههای کوچکی از غذای جدید را به غذایی که از قبل دوست دارند اضافه کنید و هر چه بیشتر به آن عادت کنند بهتدریج میتوانید میزان غذا را افزایش دهید.
صبور باشید
مهّمترین چیز این است که صبور و ثابتقدم باشید. تلاشهای شما ممکن است در چند بار اوّل نتیجه ندهد، امّا به تلاش برای چیزهای جدید ادامه دهید. تحقیقات نشان داده است که والدینی که به نوآوری ادامه میدهند و برای حل فوری مشکل بدغذایی سخت نمیگیرند، اغلب نتایج بلندمدّت بهتری کسب میکنند.