یکی از موضوعات مهم درباره ی دوران بلوغ در دختران، تجربه ی پریود یا اولین قاعدگی است. دختران طیف اتیسم هم مانند تمامی دختران، در سن نوجوانی، قاعدگی و پریود را تجربه  می کنند.

در دوران بلوغ، نوجوانان تغییراتی را در بدن خود احساس می کنند، بیشتر بر روی حالات اطرافیان توجه می کنند و تغییرات احساسی را تجربه می کنند. این تغییرات می توند برای هر فردی سخت باشد، اما برای کودکان با اختلال طیف اتیسم و خانواده هایشان این برهه زمانی، می تواند چالش برانگیز باشد. آگاهی خانواده از اینکه در دوران بلوغ چه اتفاقاتی برای فرزندشان می افتد و اینکه چگونه می توانند به فرزند خود در این تغییرات کمک کنند، اهمیت دارد.

تغییرات در دوران بلوغ را بشناسیم:

هر بدنی در دوران بلوغ تغییر می کند، در دختران، بلوغ با بزرگ شدن سینه ها،  آغاز چرخه قاعدگی، آکنه و رشد موها در برخی مناطق بدن همراه است. این تغییرات برای همه اتفاق می افتد اما در دختران با اختلال اتیسم، می تواند عمیقا هراس آور باشد.  صحبت کردن درباره ی عادت ماهیانه، یکی از مسائل چالش برانگیزی است که هر یک از والدین و یا دختران با صحبت درباره آن با سختی مواجه هستند. اما صحبت کردن درباره عادت ماهیانه با دختر با اختلال طیف اتیسم می تواند بیشتر دلهره آور باشد. مادران این دختران، اغلب درباره واکنش و بازخورد فرزندشان می ترسند و ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا جریان خون در قاعدگی و هم چنین استفاده از پدهای بهداشتی، می توند باعث بروز یا تشدید مشکلات حسی شود یا خیر. گفتگو، آگاهی و داشتن اطلاعات یکی از روش های مناسب در آمادگی برای دوران قاعدگی است. توصیه می شود که زودتر (یک یا دو سال قبل از آغاز پریود) درباره ی آن و اینکه یک فرایند طبیعی است با دخترتان صحبت کنید. در این راستا، می توانید با واژگانی که در دوران قاعدگی به کار می روند و یا سایر روتین ها مانند استفاده از پدهای بهداشتی، با دخترتان صحبت کنید و آموزش های لازم را به او بدهید.

پریود در دختران ظیف اتیسم

چند نکته و راهکار درباره ی چرخه قاعدگی دختر شما

ممکن است به‌عنوان والدین درباره موضوع چرخه قاعدگی دختر با اختلال طیف اتیسم خود متحیر باشید. در این مقاله، 10 نکته ارائه می‌شود که می‌تواند به شما در مدیریت این موضوع بسیار مهم کمک کند.

زودتر درباره ی دوره قاعدگی به دختر خود توضیح دهید:

 اتیسم، زمان وقوع چرخه قاعدگی را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد، اما ممکن است دختر شما نیازمند زمان بیشتری برای تطبیق با آن و یا حمایت بیشتری برای مدیریت همه ی امور باشد. مهم است که شما به‌عنوان والدین، زودتر درباره ی این موضوع با دختر خود صحبت کنید و تا زمانی که پریود شود، صبر نکنید. این مکالمه را به تعویق نیندازید، دختر شما اگر درباره حقایق آگاه باشد و بداند که می‌تواند در مواقع لزوم از کمک شما بهره‌مند شود، بهتر می‌تواند شرایط را مدیریت کند.

آرام باشید:

دختر شما، استرس و نگرانی شما را در مورد گفتگو درباره ی موضوع قاعدگی، متوجه می‌شود، بنابراین استرس نداشته باشید. این موضوع، بخشی طبیعی از زندگی دختر شماست. آرامش داشته باشید و به دخترتان این اطمینان را بدهید که این موضوع یک پیامد طبیعی است و جای هیچ نگرانی وجود ندارد. مطمئن شوید که دخترتان می‌داند شما برای سؤالات و یا نگرانی‌های او در دسترس هستید.

به خرید بروید:

دخترتان را در خرید تمام مایحتاج موردنیاز برای قاعدگی، مشارکت بدهید. دخترتان را به خرید ببرید و محصولات موجود مانند پدهای بهداشتی (نوار بهداشتی) و انواع آن را به او نشان دهید. به مشکلات حسی و تفاوت‌های نوارهای بهداشتی دقت کنید. اجازه دهید که تصمیم بگیرد کدام یک برایش انتخاب مناسب‌تری است. هم چنین، توجه داشته باشید که لباس زیرهای مناسب برای دوران قاعدگی را نیز برای او تهیه کنید تا در این دوران از آن ها استفاده کند.

تغییرات خلق در دوران پریود

به افراد نزدیک اطلاع دهید:

ممکن است در دوران پریود دختر شما دچار مشکلاتی مانند بدخلقی، نوسانات احساسات، خستگی، دردهای شکمی، سردرد، ضعف و … شود. ممکن است رفتارهای شدیدی از خود نشان دهد یا مشکلات خلقی یا رفتاری او شدیدتر شوند.

حتی ممکن است دختر شما برای تعویض نوار بهداشتی، رعایت بهداشت و … نیاز به یادآوری داشته باشد. بهتر است به مربی، مسئولین مدرسه، دوستان و یا کسانی که با آن ها در ارتباط است اطلاع دهید. لازم نیست تمام اطرافیان از این موضوع اطلاع داشته باشند.

قوانین اجتماعی: 

درباره ی قوانین اجتماعی چرخه ی قاعدگی، با دخترتان آزادانه و راحت گفتگو کنید. دخترتان نیاز دارد تا بداند این موضوعی نیست که بتواند خیلی راحت درباره ی آن در اجتماع صحبت کند. همچنین او باید بداند که پریود در تمام دخترها اتفاق می‌افتد و پسرها پریود نمی‌شوند. با اینکه نمی‌خواهید دخترتان از این موضوع خجالت بکشد یا احساس شرم کند، اما باید درباره ی اینکه موضوع چرخه قاعدگی یک مسئله ی خصوصی و نباید درباره ی آن با همه ی افراد و همه‌جا صحبت کند، با او کار و تمرین کنید.

درباره ی پریود به دختر خود آموزش دهید

به دختر خود درباره فرایند قاعدگی آموزش دهید:

با دخترتان صحبت کنید تا مطمئن شوید فرایند قاعدگی و اتفاقاتی که در این دوران در بدنش می‌افتد را می‌داند و آن را درک کرده است. کتاب‌های بسیاری خوبی در این زمینه وجود دارد که می‌توانید آن را با دخترتان بخوانید تا برای این رویداد آماده شود.

در زمان ارتباط‌گیری با دخترتان، از زبان بزرگسالان (نه زبان کودکانه) استفاده کنید. او نیاز دارد نام‌های صحیح مربوط به بخش‌های بدن خود را بداند تا در زمان لزوم درباره آن با آموزگار، مربی بهداشت، شما یا یکی از دوستان دختر خود صحبت کند.

اغلب دختران می‌خواهند اطلاعات صحیح را درباره اینکه قاعدگی چه زمانی برایشان اتفاق می‌افتد، بدانند. دختر با اختلال طیف اتیسم شما نیز مستثنی نیست. به‌خاطر داشته باشید تا بر این موضوع که قاعدگی فقط یکبار اتفاق نمی‌افتد تاکید کنید و اینکه او تقریباً هر 28 روز یکبار با آن موجه می‌شود و بین 4 تا 7 روز (که می‌تواند طبیعی و یا به دلیل برخی مسائل پزشکی متغیر باشد) هم طول می‌کشد.

درباره ی دردهای شکمی، گرفتگی عضلات، نوسانات خلقی، بی‌حوصلگی و ضعف در دوران پریود با او صحبت کنید. مطمئن شوید که دخترتان هر تغییری و یا ناراحتی که در چرخه ی قاعدگی‌اش به وجود آمد را به شما اطلاع می‌دهد.

آماده باشید:

وقتی دختر با اختلال طیف اتیسم شما درک کرد که چه اتفاقی در بدنش رخ خواهد داد، داشتن آمادگی اهمیت دارد. ممکن است اولین پریود او در مدرسه اتفاق بیفتد. وقتی که از قبل بداند باید انتظار چه چیزی را داشته باشد، قادر خواهد بود که شرایط را بهتر مدیریت کند. می‌توانید به دخترتان در تهیه کیفی متشکل از پد بهداشتی، لباس زیر مناسب و لباس اضافه (درصورتی‌که لباسش لک شد) کمک کنید. تمام این وسایل را داخل کیف مدرسه ی او قرار دهید. این کار به او احساس امنیت و اطمینان می‌دهد.

 

از داستان‌ها و کمک‌های بصری اجتماعی استفاده کنید:

راهنماهای بصری در زمان صحبت درباره ی پریود می‌تواند کمک خوبی به دختر با اختلال طیف اتیسم شما بکند. برخی از والدین عنوان کردند که استفاده از داستان‌های اجتماعی کمک خوبی در زمینه گفتگو درباره قاعدگی بوده است. والدین می‌توانند عناوین و موضوعات داستان‌های اجتماعی که مناسب دخترشان است را جستجو (سرچ) کنند. مجدد توصیه می‌شود که زودتر از وقوع پریود درباره ی این موضوع گفتگو داشته باشید و تا زمانی که دخترتان واقعاً اولین قاعدگی خود را تجربه نکرده و با آن مواجه نشده است، صبر نکنید. آموزش‌دادن درباره ی اولین قاعدگی ممکن است برای کودک سخت، خسته‌کننده و زمان بر باشد؛ بنابراین، بهتر است زودتر درباره ی آن صحبت کنید و از حمایت‌های بصری برای تسهیل آموزش و کاهش استرس هم بهره ببرید.

برای پریود آماده باشید

 

دختر شما، استرس و نگرانی شما را در زمینه گفتگو درباره موضوع قاعدگی، متوجه می‌شود، بنابراین، استرس نداشته باشید.”

مشکلات همراه دوران قاعدگی:

 دختر با اختلال طیف اتیسم شما هم ممکن است همانند بعضی دختران دیگر، شرایط ناخوشایندی را در زمان بلوغ و دوران قاعدگی خود تجربه کند. صحبت‌کردن درباره ی این موضوعات، ضروری است. به‌عنوان والدین، ممکن است متوجه تغییراتی در خلق‌وخوی دختران بشوید که به دلیل تغییرات هورمونی است.

ممکن است دخترتان علائم دیگری از جمله گرفتگی عضلانی، نفخ، چرخه نامنظم و یا آکنه را در قاعدگی خود تجربه کند. شاید لازم باشد تا به همراه دخترتان برای بررسی این علائم به پزشک مراجعه کنید و برای مدیریت‌کردن آن ها دارو مصرف کنید.

در زمان پریود و یا بازه ی زمانی نزدیک به آن، به رژیم غذایی، تغذیه، دارو ها و … دقت بیشتری داشته باشید. رژیم غذایی می تواند دردها و یا مشکلات همراه را بیشتر کرده یا آن ها را کاهش دهد. 

تفاوت‌ها را بپذیرید:

 بدن هر دختر، به طور منحصربه‌فرد و متفاوتی بالغ می‌شود. ممکن است چرخه ی قاعدگی دختر شما زودتر یا دیرتر از متوسط سنی‌اش اتفاق بیفتد. این یکی از دلایلی است که شما قبل از وقوع پریود باید آموزش‌ها را شروع کنید. او را با گفت‌وگویی آزادانه درباره ی پریود آماده کنید. دخترتان را تشویق کنید تا اولین قاعدگی خود را به شما اطلاع دهد. پرسیدن دائم اینکه آیا پریود شده است یا خیر، می‌تواند باعث اضطراب او شود. مهم است تا میان آموزش و آمادگی او و صبر کردن، تعادل برقرار شود