راهکارهای افزایش استقلال کودک اوتیسم; در این مقاله به ارائه راه‌کارهایی می‌پردازیم که افزایش استقلال کودک اوتیسم  شما را در محیط‌های مختلف اعم از خانه، مدرسه و یا جامعه  موجب می شود. با آموزش زودهنگام این مهارت‌ها و آموزش گام‌به‌گام آن‌ها می‌توانید به کودک اتیسم خود کمک کنید تا مهارت‌هایی را برای داشتن زندگی مستقلانه در حال و در آینده کسب کند.

10مورد از راهکارهای افزایش استقلال کودک اوتیسم:

1. برقراری ارتباط را به او آموزش دهید و تا حد توان کودک، آن را تقویت کنید

اگر کودک اوتیسم شما در برقراری ارتباط کلامی مشکل دارد، یک گام مهم برای افزایش استقلال کودک، تقویت توانایی‌هایی در او برای برقراری ارتباط به‌منظور بیان ترجیحات، خواسته‌ها و احساساتش است. می‌توانید از سیستم‌های ارتباطی کمکی و حمایت‌های تصویری کمک بگیرید. انواع متداولی از سیستم‌های ارتباطی کمکی شامل سیستم تبادل ارتباطی تصاویر/نماد (روش آموزشی پکس) و یا استفاده از دستگاه‌هایی همچون تبلت‌ها هستند. این مورد یکی از مهم‌ترین موارد برای استقلال کودک است.

راهکارهای افزایش استقلال کودک اوتیسم چیست؟| صدای اوتیسم

2. یک برنامه ی زمانی ( به کمک حمایت های تصویری) به کودک خود معرفی کنید

استفاده از یک برنامه زمانی به کمک حمایت‌های تصویری می‌تواند به کودک اتیسم شما در انتقال صحیح از یک فعالیّت و شروع فعالیّت دیگر بسیار کمک کند؛ با کودک خود هر مورد از برنامه را مرور کنید و سپس به او یادآوری کنید که قبل از هر انتقال برنامه را بررسی کند. با گذشت زمان، او می‌تواند با استقلال کامل وظایفش را انجام دهد، تصمیم‌گیری را تمرین کند و فعالیّت‌های مورد علاقه خود را دنبال کند.

3. مهارت های خود مراقبتی را جدی بگیرید

فعالیّت‌های خودمراقبتی را در برنامه‌ی روزانه زندگی کودک خود وارد کنید. مسواک‌زدن، شانه‌کردن موها، و یا سایر فعالیّت‌های روزمره جزء مهارت‌های ضروری زندگی هستند و معرفی هرچه زودتر آن‌ها و سعی در استقلال کودک برای انجام آن‌ها می‌تواند سبب تسلط کودک بر این مهارت‌ها شود. مطمئن شوید که مهارت‌های زندگی در برنامه‌ی روزانه و آموزش کودک قرار دارد تا کودک بیاموزد که این مهارت‌ها جزئی از برنامه‌ی روزانه او هستند و بتواند آن‌ها را به صورت مستقل اجرا کند.

4. به کودک اوتیسم خود آموزش دهید که درخواست استراحت کند

مطمئن شوید که فرزند اوتیسم، راهی برای درخواست استراحت می‌تواند ارائه دهد، تصویر/نماد استراحت‌کردن در کتاب ارتباطی پکس، داشتن یک کد ارتباطی، نشان دادن یک حالت خاص چهره و … می‌تواند به کودکتان برای ارائه درخواست استراحت کمک کند. اتاقی را درنظر بگیرید و زمانی که کودکتان ناراحت و آشفته است آن را به آن اتاق ببرید. این اتاق باید ساکت، به‌دور از صداهای مزاحم و کمی تاریک باشد.

راه دیگر آن است که با دادن هدفون و یا ابزارهای مورد استفاده دیگر برای کنترل محرک‌های حسی به کودک اتیسم خود، او را در آرام‌سازی کمک کنید. اگرچه ممکن است بسیار ساده به‌نظر برسد امّا دانستن نحوه‌ی درخواست استراحت می‌تواند به کودک اتیسم شما کمک کند تا بتواند خود و محیط اطرافش را به درستی کنترل کند.

به کودک اوتیسم خود آموزش دهید که درخواست استراحت کند| صدای اوتیسم

5. چگونگی انجام کارهای خانه را با او تمرین کنید

انجام دادن کارهای خانه توسط کودک مسئولیت‌پذیری او را افزایش می‌دهد، آن‌ها را درگیر کارهای روزمره زندگی می‌کند و مهارت‌های مفیدی را به به آن‌ها انتقال می‌دهد. اگر فکر می‌کنید که فرزند با اختلال اتیسم شما ممکن است در درک نحوه‌ی انجام یک کار مشکل داشته باشد، می‌توانید از تقسیم‌بندی مراحل انجام یک کار و یا تقسیم کار به گام‌های کوچک استفاده کنید. در این روش کارهای بزرگ و دشوار به مراحل و کارهای کوچک تقسیم می‌شوند. مطمئن شوید که مراحل انجام کار را خودتان به‌درستی و کاملاً شفاف مدل‌سازی می‌کنید، اگر کودکتان در ابتدا در اجرا کارهای خانه مشکلی داشت به او دستورات لازم را ارائه دهید.

6. مهارت های مالی را به او آموزش دهید

یادگیری نحوه‌ی استفاده از پول، مهارتی بسیار مهم است که فرزند شما برای مستقل شدن در جامعه به آن نیاز دارد. مهم نیست فرزند شما در حال حاضر چه توانایی‌هایی دارد، راه‌هایی وجود دارد که می‌تواند مهارت‌های مدیریت مالی را به او آموزش دهید. در خانه و مدرسه مهارت‌های مالی را با کودک خود تمرین کنید و هنگام مراجعه به سوپرمارکت‌ها و یا فروشگاه‌ها اجازه دهید که او پول را به صندوق‌دار تحویل دهد. گام‌به‌گام این مهارت را به او آموزش دهید و سپس آن را در محیط‌های مختلف تمرین کنید.

7. آموزش مهارت های ایمنی در جامعه فراموش نشود

ایمنی کودکان اوتیسم یک نگرانی بزرگ برای والدین و خانواده‌ی کودکان اتیسم است. آموزش و تمرین در جابه‌جایی‌ها، مثل استفاده از خط عابر پیاده، علائم راهنمایی‌رانندگی و درک نشانه‌های ایمنی بسیار ضروری است. یک کارت شناسایی برای فرزندتان تهیه کنید و بر روی آن نام، توضیح مختصری درباره‌ی اختلال و یک شماره تماس بنویسید.

آموزش مهارت های ایمنی در جامعه فراموش نشود| صدای اوتیسم

8. مهارت های مرتبط با تفریح و اوقات فراغت را به او آموزش دهید

توانایی استفاده از زمان‌های فراغت و تفریح در طول زندگی بسیار ضروری است، بسیاری از کودکان اوتیسم به یک یا دو موضوع بسیار علاقه‌مند هستند و والدین می‌توانند از این علاقه‌مندی‌ها به‌خوبی استفاده کنند. فعالیّت‌هایی که کودک اتیسم می‌تواند با آموزش به‌خوبی در آن‌ها مشارکت داشته باشد شامل ورزش‌های گروهی، شنا، هنرهای رزمی، کلاس‌های موسیقی و … است.

9. آموزش مراقبت از خود در نوجوانی

ورود به دوران نوجوانی و شروع دوران بلوغ تغییرات زیادی را در روند زندگی یک نوجوان دارای اختلال طیف اوتیسم ایجاد می‌کند، بنابراین بسیار ضروری است که مهارت‌های مربوط به رعایت بهداشت فردی و مراقبت از خود را کودک به‌خوبی بیاموزد. عادت‌دادن نوجوان به مراقبت از خود می‌تواند تاثیرات مثبتی در استقلالش در بزرگسالی داشته باشد. وسایل کمک تصویری می‌تواند ابزار مناسبی برای آموزش موارد مربوط به بهداشت فردی باشد. چک‌لیستی از فعالیّت‌ها و مواردی که کودک باید گام‌به‌گام انجام دهد تهیه کنید و آن را در محیط‌های مختلف مثل حمام، دستشویی و … بچسبانید.

10. روی مهارت های شغلی و حرفه ای کار کنید

از سن 14 سالگی به بعد، فرزند با اختلال اوتیسم شما باید مهارت شغلی و حرفه‌ای را بیاموزد. فهرستی از نقاط ضعف و قوّت، مهارت‌ها و علاقه‌مندی‌های او تهیه کنید و از آن برای تعیین و کسب شغل و مهارتی مناسب استفاده کنید. لازم به‌ذکر است که باید تمام مهارت‌ها و مراحلی که برای تقویت استقلال فرزندتان تا این مرحله نیاز است را در آموزش‌های او بگنجانید تا کودک بتواند این مهارت را نیز به‌خوبی بیاموزد.

صدای اوتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.