رابطه ی اختلال اوتیسم و تلویزیون، از موضوعات دشوار و مورد علاقه ی پژوهشگران است. استفاده از ابزارهای الکترونیکی، در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشت. با شیوع کرونا این میزان بیشتر هم شد، و این امر نگرانیها را، درباره رشد سیستم عصبی سالم، در کودکان برانگیخت.
رابطه ی اختلال اوتیسم و تلویزیون
با افزایش رشد سریع و چشمگیر ابزارهای الکترونیکی، و میزان دخالت آنها با زندگی روزمره ما، این امر که کودکان، در برخورد با این ابزارها قرار بگیرند، خیلی عجیب و دور از ذهن، نیست. با داشتن دید واقعبینانه، درمییابیم که این ابزارها را، نمیتوان از زندگی مدرن امروزی انسان، دور کرد؛ اما باید به تأثیری که آنها، به عنوان یک عامل نسبتاً جدید، و جهانشمول بر رشد فرزندانمان دارند، آگاه باشیم، تا بتوانیم اثرات مثبت آن را، در صورت لزوم افزایش دهیم، و اثرات مخرب و منفی آن، بکاهیم. یکی از اثرات منفی ابزارهای الکترونیک، که اخیراً مورد بررسی قرار گرفت، اثر برخورد زودهنگام کودک با آن، و تأثیراتی است که، بر آینده و سلامتی او میگذارد.
تاثیر شرایط محیطی در اوتیسم کودک
یکی از مهمترین عواملی که، بررسیهای زیادی روی آن، در حال انجام است، در معرض رسانه قرارگرفتن کودک، توسط تلویزیون و یا تبلت و موبایل است. اگر کودکان، زمان زیادی را صرف تماشای تلویزیون کنند، از معاشرت با همسالان و اطرافیان، و انجام بازیهای فیزیکی، باز میمانند. علاوه بر اوتیسم، زمان زیادی را صرف دیدن تلویزیون کردن، بهخصوص در دوران کودکی، میتواند منجر به آسیبهای عصبی رشدی دیگری، هم بشود.
بررسیها نشان میدهند، که اگر کودکان زیر سه سال، بیش از روزی سه ساعت، در برخورد با تلویزیون، و رسانههای تصویری قرار بگیرند، علاوه بر اینکه علائم شبه اوتیسم را، نشان میدهند، در رشد زبان نیز، مشکل خواهند داشت. بسیاری از اختلالات رشدی دوران کودکی، به استفاده بیش از حد کودک از رسانه، و تعامل کم با والدین، مربوط میشود. علاوه بر این، پژوهشها نشان میدهند، که برخورد با رسانه میتواند، منجر به ایجاد تغییرات عصبی شیمیایی، و تغییرات آناتومی مغز شود.
کاهش ملاتونین، کاهش نوروترنسمیترهایی مثل دوپامین، استیلکولین و گابا، در مغز کودکانی که، ساعات طولانی از رسانههای تصویری استفاده میکنند، مشاهده شد. این پژوهشها حاکی از آنند که، الگوی پیچیدهای از تغییرات مغزی، در برخورد زودهنگام با تلویزیون، و سایر ابزارهای الکترونیکی صورت میگیرد، که همگی میتواند، منجر به بروز برخی اختلالات عصبی رشدی دوران کودکی، از جمله اوتیسم شود.
نتیجهگیری
در پژوهشی که بر 2100 کودک ۲ساله، در آمریکا در سال 2022 انجام شد، نتایج حاکی از آن بود، که استفاده از رسانه بهخصوص تلویزیون، احتمال ابتلا به اختلالات عصبی – رشدی را، بالا میبرد. در حال حاضر، پژوهشهای کافی، برای بررسی ارتباط مستقیم، بین تماشای تلویزیون، و احتمال ابتلا به اوتیسم وجود ندارد؛ اما تعداد اندک، از پژوهشهایی که انجام شد، نشان میدهند، که تماشای زیاد تلویزیون در کودکان، احتمال ابتلا به اختلالات عصبی – رشدی، از جمله اوتیسم را، در آنها افزایش میدهد.
البته باید موضوع بیش تشخیصی اوتیسم را، نیز در نظر بگیریم. بیش تشخیصی، یعنی کودکان علائمی مشابه اوتیسم دارند؛ اما از نظر عصبی رشدی، مشابه کودکان اوتیسم نیستند، و یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود کودکان، دارای علائم شبه اوتیسم باشند، برخورد زیاد آنها با رسانه تصویری است. (در متون فارسی، به اشتباه شبه اوتیسم، نامیده میشود).
لذا بهطورکلی، چنین برمیآید که، هر چه برخورد کودک با تلویزیون و رسانههای بصری، و ابزارهای الکترونیکی دیگر، مثل تبلت و موبایل، بهخصوص در سنین پایین، کمتر باشد؛ مراحل رشدی کودک، با سلامت بیشتری، طی خواهد شد.
صدای اوتیسم میکوشد، تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری، برای کودکان دارای اختلال اوتیسم، فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر، درباره ی اوتیسم، و یا نیاز به هرگونه آموزش، برای نحوه ی برقراری ارتباط، با کودک مبتلا به اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.
6 Comments
مطلب جدیدی بود
بعضی از متخصصین به خاطر علائم مشابه با اتیسم و تعدیل آن ها ادعای درمان اتیسم دارند. مقاله ی آگاهی بخشی بود
ممنونم بابت مقالات به روزی که به اشتراک میذارید
منم همش احساس میکنم پسرم به خاطر تلویزیون اتیسم شد
مفيد بود
خیلی خوبه که متخصصین و درمانگرها بتونن اختلالات رو دقیق تشخیص بدن و این دانش رو داشته باشن