در دوران بلوغ بدن تغییرات زیادی می‌کند که بسیار طبیعی است. به دلیل تغییرات بدن و افزایش تولید هورمون، این تحولات باعث ایجاد چربی اضافه در پوست و شروع آکنه می‌شود. در دوران بلوغ، تارهای صوتی رشد می‌کند و حنجره بزرگ‌تر می‌شود که کلفت‌تر و بم‌تر شدن صدا را به همراه خواهد داشت.

دوران بلوغ در پسران اوتیسم

از دیگر علائم بلوغ  رشد موها در نواحی مختلف است، ابتدا در نواحی آلت تناسلی و بیضه موهای زائد رشد کرده و به‌مرور افزایش می‌یابد. رشد مو در زیر بغل نیز در سن بلوغ رخ می‌دهد. ابتدا مو نازک و صاف خواهد بود؛ اما با افزایش سن ضخیم‌تر و موج‌دارتر می‌شود. موهای روی دست‌ها و پاها نیز ضخیم‌تر و تیره‌تر می‌شود. به‌مرور بر روی چانه و پشت لب نیز مو ظاهر می‌شود. به‌مرور در سن بلوغ پسران بیضه‌ها هورمون تستسترون بیشتری تولید کرده که منجر به افزایش طول آلت تناسلی و بیضه‌ها می‌شود. آلت تناسلی در بلوغ سفت و بزرگ می‌شود که به آن نعوظ می‌گوییم.

چرا آلت تناسلی من سفت می‌شود؟

هنگام صبح که فرد از خواب بیدار می‌شود یا زمانی که آلت تناسلی خود را لمس می‌کند نعوظ اتفاق می‌افتد.  علتش هم رؤیای خیس است که به آن رؤیای مرطوب یا انزال شبانه هم گفته می‌شود. انزال به معنی آزادشدن منی در پسران است. آلت تناسلی با تحریک منی را خارج می‌کند، اما گاهی اوقات در طول خواب، این اتفاق بدون تحریک جسمی رخ می‌دهد. علل اصلی تحریک در این شرایط می‌تواند تا حدودی روان‌شناختی باشد. زیرا معمولاً خواب‌های مرطوب هنگامی اتفاق می‌افتد که فرد خواب‌های جنسی ببیند. نعوظ، انزال و رویاهای خیس بخشی طبیعی از بلوغ هستند.

یکی از علل قابل‌توجه شـایع خودارضایی در نوجوانان اوتیسم اضطراب و استرس است. ازآنجایی‌که اوتیسم اختلالی است که فرد به دنبال آن دچار اضطراب و استرس زمینه‌ای می‌شود؛ لذا این شرایط می‌تواند در تشدید بروز خودارضایی در دوران بلوغ در پسران اوتیسم نقش داشته باشد. اگر میزان خودارضایی در نوجوان شما زیاد است حتماً با روانپزشک، روان‌شناس و یـا مشاور مربوطه مشورت کنید.

احساسات من در بلوغ چگونه است؟

پسران در دوران بلوغ طیفی از احساسات مختلف را تجربه می‌کنند. گاهی اوقات ممکن است احساس تحریک‌پذیری، ناراحتی و حتی افسردگی داشته باشند. همچنین بسیاری از پسران در این دوران احساسات مختلف مرتبط با تمایلات جنسی را تجربه می‌کنند. احساساتی مانند سردرگمی و تحریک‌پذیری تا پایان بلوغ به‌تدریج از بین می‌روند. پسران نوجوان در سن بلوغ ترجیح می‌دهند استقلال بیشتری داشته باشند و در نتیجه علاقه بیشتری به ایجاد پیوندهای نزدیک با دوستان خود نشان می‌دهند. عادات کاری و سازمانی آنها تا حد بسیار زیادی بهبود می‌یابد. همچنین پسران در سنین بلوغ با نگاهی بازتر به آینده، شروع به برنامه‌ریزی بلندمدت برای خود می‌کنند.

حریم خصوصی چیست؟

اتاق‌خواب با درب بسته، حمام و دستشویی منزل حریم خصوصی هستند، فرد تنها در این مکان‌ها می‌تواند لباس عوض کند و کارهای خصوصی انجام دهد. مسئله حریم خصوصی نوجوان، مسئله‌ای جزئی و ناچیز نیست. نوجوانان به حریم خصوصی خود اهمیت زیادی می‌دهند؛ زیرا با نزدیک‌شدن به بزرگسالی در مرحله تغییرات جسمی و روحی قرار می‌گیرند. آنها نیاز به ایجاد یک فضای خصوصی برای گذر از این مرحله دارند و بسیاری از اوقات، تنهایی را ترجیح می‌دهند. در فرایند کسب هویت و آشنایی با خواسته‌ها و ترس‌های فردی، حفظ حریم خصوصی نوجوان بسیار ضروری است؛ اما اجازه ندهید این حریم خصوصی به احساس تنهایی مفرط و منزوی شدن منجر شود.

در حریم خصوصی چه کاری انجام می‌شود؟

وقتی در حمام یا اتاق‌خواب خود تنها است و در بسته است، دست‌زدن به قسمت‌های خصوصی خود اشکالی ندارد. انزال و رؤیاهای خیس در خلوت اتفاق می‌افتد. فرد نباید هنگام حضور در جمع به قسمت‌های خصوصی خود دست بزند. منظور مکان‌های عمومی مانند کلاس درس، رستوران یا زمین‌بازی است که افراد دیگر در آن اطراف هستند. در دوران بلوغ در پسران اوتیسم، به‌غیراز پدر، مادر و پزشک هیچ‌کس دیگری نباید به فرد و جای خصوصی او دست بزند و فرد هرگز نباید ناحیه خصوصی شخص دیگری را لمس کند. اگر کسی ناحیه خصوصی فرد را به‌گونه‌ای لمس کرد که احساس بدی به وی دست داد، باید بگوید نه! و به مادر، پدر یا سایر بزرگسالان مورداعتماد خود بگوید.

 

سخن پایانی

سازگاری یا تغییر برای افراد اوتیسم بسیار دشوار است. اگر کودک نداند چه اتفاقی برای بدنش می‌افتد، تغییرات بلوغ می‌تواند برای او وحشتناک باشد. بسیار مهم است که مسائل دوران بلوغ را با روشی واضح و درست به کودک اوتیسم آموزش دهیم. می‌توانیم این اطلاعات و نام‌های اعضاء بدن و عملکردشان را از طریق نمودار آناتومی بدن به فرزند آموزش دهیم. برای کودک این نکته اهمیت دارد که بداند برای بدنش چه اتفاقی می‌افتد و چگونه باید با آن برخورد کند. سن بلوغ برای این کودکان بدون درنظرگرفتن بهره هوشی و توانایی فکری‌شان معمولاً بین سن ۱۱-۱۷ سال برای پسران و ۸ سال برای دختران است.