پروبیوتیک ها در رژیم غذایی اوتیسم; احتمالا اسم پروبیوتیک ها را، در رژیم های مربوط به اختلال اوتیسم دیدید. اهمیت پروبیوتیک ها در اختلال طیف اوتیسم، ازاینجهت است که، میتواند بهعنوان یک درمان مؤثر، برای مشکلات گوارشی کودکان مطرح شود. بااینحال، باید در ابتدا متذکر شد، که تأثیر مثبت پروبیوتیک ها بدین معنا نیست، که مصرف آن ها باعث درمان اوتیسم میشود. صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک دارای اختلال اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.
پروبیوتیک ها در رژیم غذایی اوتیسم
پروبیوتیک ها در رژیم غذایی اوتیسم، از موضوعاتی است که به گوش خیلی از افراد میخورد. یکی از اتفاقاتی که، در افراد با اختلال طیف اوتیسم میتوان انتظار داشت، برهمخوردن تعادل باکتریهای موجود، در دستگاه گوارش است. در این شرایط، برخی از باکتریها، بیش از حد رشد میکنند، و باعث بههمخوردن تعادل میشوند، بنابراین به نظر میرسد، مصرف پروبیوتیک ها (به ویژه در اوتیسم)، که در اصل همان باکتریهای مفید هستند، به بهبود سلامت و وضعیت کودکان با اختلال اوتیسم کمک کند.
برهمخوردن تعادل، میان باکتریهای دستگاه گوارش، میتواند باعث التهاب، و یا پاسخ سیستم ایمنی بدن، در برابر رشد بیش از حد برخی از انواع باکتریها شود. این التهاب میتواند، بر مغز تأثیر بگذارد، زیرا این عقیده وجود دارد، که میان دستگاه گوارش و مغز، ارتباط وجود دارد، که به آن “محور گوارش – مغز” میگوییم. در نتیجه، افزایش التهاب میتواند، بر رفتار و یادگیری کودک تأثیر بگذارد.
نتایج تحقیقات نشان داد، که این التهاب در برخی از کودکان، بهصورت التهاب موضعی است، یعنی فقط باعث ایجاد علائم گوارشی میشود، اما در برخی دیگر، سلولهای ایمنی بدن فعال میشود، و به گردش درمیآیند، و به مناطق مختلف بدن، از جمله مغز میروند. در اینجا، مصرف پروبیوتیک ها (مخصوصا در طیف اوتیسم)، میتواند با کمک به برقراری تعادل باکتریها در دستگاه گوارش، کمک زیادی کند، دیس بایوزیس را بهبود ببخشد، و در نتیجه باعث بهترشدن علائم رفتاری کودک شود.
اهمیت میکروبهای گوارشی در اختلال طیف اوتیسم چیست؟
- اول از همه، شیوع علائم گوارشی در کودکان با اختلال طیف اوتیسم، بیشتر از سایر کودکان است.
- دوماً، چندین مطالعه نشان دادند، که تعادل باکتریهای گوارشی، به میزان چشمگیری بههمخورد، و ثبات، ترکیب، نسبت و متابولیسم این باکتریها، در کودکان اوتیسم تغییر کرد.
- سطوح واسطههای التهابی (مانند سیتوکینها) بیشتر است، و التهابهای روده در آن ها گزارش شد.
- همچنین نشت پذیری گوارشی (رودهها)، در این کودکان به هم میخورد.
تحقیقات نشان دادند، که برگرداندن ترکیب میکروبی طبیعی، در کودکان با اختلال اوتیسم، میتواند باعث افزایش قدرت دفاعی سیستم گوارشی، بهبود نشت پذیری، بهبود مهارتهای اجتماعی، بهبود ترکیب باکتریهای گوارشی، و کاهش تولید سموم شود.
مصرف پروبیوتیک ها تا چه اندازه برای کودکان با اختلال اوتیسم موثر است؟
نتایج تحقیقات درباره ی میزان اثرگذاری پروبیوتیک ها و اوتیسم، متناقض است، بهطوریکه برخی تحقیقات نشان دادند، مصرف پروبیوتیک ها باعث بهبود مشکلات گوارشی، و یا بهبود ترکیب میکروبی، در مدفوع کودک نشد، اما توانست باعث کاهش شدت علائم مرتبط با اوتیسم شود.
- اکثر تحقیقات نشان دادند، که مصرف پروبیوتیک ها، باعث کاهش در سفتی مدفوع شد.
- میزان یبوست به دنبال مصرف پروبیوتیک ها، کاهشیافت
- در کودکان اوتیسم که اسهال را تجربه میکنند، مصرف پروبیوتیک ها، به افزایش قوام مدفوع و کاهش اسهال کمک کرد.
- از میان مطالعاتی که انجام شد، بیش از نیمی از آن ها، بهبود علائم کودک را گزارش کردند، این بهبود گاهی از نظر آماری معنادار نبود، اما باعث کاهش شدت علائم شد.
نکتهای که باید توجه کرد این است که میزان اثرگذاری پروبیوتیک ها، به نوع، مقدار و مدتزمان آن بستگی دارد.
چگونه پروبیوتیک مناسب را انتخاب کنیم؟
میلیاردها باکتری در دستگاه گوارش، و مخصوصاً روده بزرگ زندگی میکنند، که در سلامت ایمنی، هضم و سایر فرایندها دخیل هستند. آنچه که درباره ی میکروبهای گوارشی مهم است، تعادل میان باکتریهای بیماریزا، و باکتریهای خوب است، که با بیماریها مبارز میکنند، که میتواند بر سلامتی فرد تأثیر بگذارد. اینجاست که مصرف پروبیوتیک ها، میتواند مؤثر باشد. در هنگام انتخاب پروبیوتیک ها، باید توجه داشت که محصول غذایی یا مکملها، باید حاوی باکتریهای زنده باشند.
بااینحال، برخی از افراد ترجیح می دهند، که از مکملهای پروبیوتیک استفاده کنند، اما متخصصان باز بر این عقیده هستند، که استفاده از محصولات غذایی پروبیوتیک، مخصوصاً غذاهای تخمیر شده، مثل ماست، کفیر، کامبوجیا، نسبت به مکملهای غذایی ارجحیت دارد، و برای باکتریهای مفید برای سلامتی، محیط مناسبتری برای زندگی، بقا و تولید متابولیتها (مانند اسیدهای چرب کوتاه زنجیر) میباشد.
آیا خوردن پروبیوتیک ها بهتنهایی کافی است؟
صنعت استفاده از پروبیوتیک ها، در حال توسعه است، اما به خاطر داشته باشیم، که منابع غذایی ارجحیت دارند. استفاده از فیبرهای قابل تخمیر، لوبیاها، موز نرسیده (سبز)، و گندم از منابع خوبی هستند، که میتوان در برنامه رژیم غذایی، از آن استفاده کرد. “متخصصان بر این باورند، که در صورت داشتن رژیم غذایی سالم، نیاز به دریافت پروبیوتیک مازاد نیست. این رژیم غذایی است، که میتواند بر باکتریهای گوارشی تأثیر بگذارد، و به سلامت سیستم گوارش بیانجامد.” به هرحال موضوع پروبیوتیک ها و اوتیسم، موضوعی جالب و درخور توجه است، و پژوهشگران در تلاش هستند، بتوانند اثرگذاری آن را بررسی کنند، و درمان هایی را بر پایه ی آن بنا کنند.
9 Comments
ممنون از مطلب خیلی خوبتون
مثل همیشه عالی
سلام از کجا باید بفهمیم کمبود پروبیوتیک وجود داره؟
ممنون از مطالب عالیتون
اطلاعاتمون خیلی میره بالا با مطالبتون
به کودکی که هروز بر حسب علاقه پنیر پروبیوتیک می خورد اما یبوست دارد با چه مواد تغذیه می توان کمک کرد؟
سلام به شما
با متخصص تغذیه باید در این مورد صحبت کنید
عاالی
آموزنده بود