بلوغ، یک دوره زمانی است که طی آن پسر یا دختر درحال‌رشد، تحت فرایند رشد جنسی قرار می‌گیرد. دوران بلوغ شامل یک سری تغییرات جسمی می‌شود که قابلیت باروری فرد و شکل‌گیری صفات ثانویه جنسی مانند رشد موهای ناحیه تناسلی در او را به همراه خواهد داشت. علاوه بر اینکه فرایند بلوغ، موجب تغییرات بیولوژیکی و جسمی ‌در فرد می‌شود، تأثیراتی نیز بر رشد عاطفی و روانی او نیز خواهد داشت.

صدای اوتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان مبتلا به اوتیسم فراهم نماید.
والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک مبتلا به اتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های 02188616931 و 02188616932 ، با ما در ارتباط باشید.

بلوغ پسران

تغییرات جسمی بلوغ برای یک پسر معمولاً با بزرگ‌شدن بیضه‌ها و جوانه‌زدن موهای ناحیه جنب شروع می‌شود و به دنبال آن رشد بین سنین ۱۰ تا ۱۶ سال رخ می‌دهد. دست‌ها و پاها سریع‌تر از بقیه بدن رشد می‌کنند با بزرگ‌شدن شانه‌ها و افزایش وزن و عضله، فرم بدن تغییر می‌کند.

نشانه‌های بلوغ در پسران 13-11 سال

بیضه‌ها معمولاً در 11 تا 12 سالگی شروع به رشد می‌کنند .

موهای شرمگاهی و موهای اطراف آلت تناسلی و بیضه‌ها اغلب از 12 سالگی پسر شروع به رویش می‌کنند.

افزایش آلت تناسلی پسرها اغلب در حدود سن 13 سالگی اغاز می‌شود.

همچنین در سن 13 سالگی رشد پستان‌ها را در نوجوان خود مشاهده می‌کنید.

صدای پسران در حدود سن 13 سالگی شروع به کلفت شدن می‌کند.

ممکن است در نیمه 13 سالگی یک جهش در رشد داشته باشند .

پسران 16-14 سال

در 14 سالگی ممکن است پسران احتلام را تجربه کنند; احتلام زمانی است که پسران در خواب مایع منی از آلت تناسلی‌شان خارج می‌شود. در این سن متوجه رشد موی زیر بغل نوجوان خواهید شد.

میانگین سن رسیدن به صدای بزرگسالی در 15 یا 16 سالگی است.

 15 سالگی نوجوان شروع به دراوردن سیبیل می‌کند.

 16 سالگی ممکن است متوجه شوید که ریش نوجوان در حال رشد است.

 

بلوغ زودرس در پسران

ظاهرشدن علائم بلوغ‌ ‌ازنظر فیزیکی و هورمونی، در پسران قبل از ۹ سالگی، ‌ ‌بلوغ زودرس نامیده می‌شود. ابتدا این کودکان بلندتر از هم‌سن‌های خود هستند ‌ولی به دلیل بلوغ زودرس استخوان‌ها‌، ‌ ‌درنهایت قد کوتاه‌تری در‌ ‌بلوغ خواهند داشت. بلوغ زودرس از دو جنبه اهمیت زیادی دارد؛ جنبه اول، علت ایجادکننده است که پزشک متخصص با انجام آزمایش‌های لازم و پیگیری‌های منظم و دقیق کودک، طی مدت طولانی به دنبال علت ایجاد آن می‌گردد و جنبه دوم، اثر بلوغ زودرس بر رشد قدی و روانی کودک است‌.

 علت‌ها و دلایل بلوغ زودرس

قسمتی از مغز به نام هیپوتالاموس، هورمونی به نام هورمون آزادکننده گنادوتروپین‌ها یا هورمون GnRH ترشح می‌کند. GnRH موجب ترشح گنادروپین‌ها توسط غده هیپوفیز می‌شود. این هورمون‌ها باعث می‌شوند که اندام‌های جنسی شخص هورمون‌های دیگری را ترشح کند که رشد جنسی فرد را به همراه خواهد داشت.  در بلوغ زودرس مرکزی، غده هیپوتالاموس خیلی زودتر از زمان نرمال شروع به ترشح GnRH می‌کند و بنابراین فرایند بلوغ زودتر شروع می‌شود.

 علائم بلوغ زودرس

علائم بلوغ زودرس همان علائم معمولی بلوغ هستند که در حالت عادی انتظار دارید در یک نوجوان یا یک کودک در حال بلوغ ببینید:

  • رشد موهای زیر بغل و موهای تناسلی و رشد موهای صورت در پسران
  • جوش‌های پوستی
  • تغییر بوی بدن به بوی بدن بزرگسالان
  • رشد اندام‌های جنسی
  • تغییرات روحی و روانی

 درمان بلوغ زودرس در پسران

نوع درمان وابسته به علت ایجادکننده بلوغ زودرس در بیمار (پسر) وابسته به نوع بلوغ اولیه او دارد. اگر پسری، بلوغ آدرنال (غده فوق‌کلیه) زودرس داشته باشد، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اگر بیمار (پسر) اضافه‌وزن دارد و بلوغ آدرنال زودرس دارد، کاهش وزن می‌تواند به کند کردن بلوغ کمک کند. و بلوغ ناشی از افزایش هورمون‌ها باشد، می‌توان به فرد دارو داد تا سطح هورمون‌ها را کاهش دهد. در این نوع بلوغ زودرس ناشی از افزایش فعالیت آدرنال که با افزایش وزن همراه است، کاهش مصرف غذاهای فست‌فود، نوشابه‌های انرژی‌زا و بسیار شیرین تا حد زیادی کمک‌کننده است.

  آیا کودکان اوتیسم دچار بلوغ زودرس می‌شوند؟

بلوغ در نوجوانان اوتیسم; بلوغ زودرس زمانی است که علائم و نشانه‌ها در اوایل کودکی، قبل از هشت‌سالگی در دختران و نه‌سالگی در پسران ظاهر می‌شوند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد بلوغ زودرس در کودکان اوتیسم بیشتر در دختران رخ می‌دهد؛ بنابراین، به نظر می‌رسد که اوتیسم احتمالا بر زمان بلوغ تأثیرگذار است. بلوغ تأخیری نیز می‌تواند اتفاق بیفتد، اما لزوماً با اوتیسم مرتبط نیست.

 

 آیا کودکان اوتیسم دچار بلوغ زودرس می‌شوند؟| صدای اوتیسم

 

سخن پایانی

آنچه بیشتر در بلوغ زودرس برای والدین باید نگران‌کننده باشد احساس کودک است، باید والدین با کمک مشاور نوع برخورد با کودک دچار بلوغ زودرس را یاد بگیرند و بتوانند به سؤالات او پاسخ دهند. گاه بلوغ زودرس در کودکان باعث اضطراب و پریشانی و گاه باعث قلدری می‌شود و نوع برخورد والدین باید با هر یک از این موارد متفاوت باشد. گام دوم تشخیص علل بلوغ زودرس و شروع درمان مناسب است. بهتر است والدین بر تغذیه و فعالیت بدنی کودکان نظارت کافی و درست را داشته باشند.