انتخاب شغل در افراد اوتیسم; اگر شما پدر یا مادر یک کودک اوتیسم باشید حتماً تا کنون به این سوال فکرکرده اید که آیا فرزند شما میتواند از یک شغل پربار و رضایت بخش لذت ببرد یا خیر؟ پاسخ به احتمال زیاد مثبت است. شما با توجه به علایق و مهارت های فرزندتان می توانید شانس او را برای یافتن شغل مناسب در آینده افزایش دهید. افراد در طیف اوتیسم دارای طیف گسترده ای از مهارت ها، توانایی ها و علایق هستند.
کشف و پرورش انگیزه در این افراد مسئله ای است که باید از آن آگاه باشیم، زیرا یافتن شغل برای بزرگسالان اوتیسم گاهی ممکن است دشوار باشد. متأسفانه میان کسانی که مسئول استخدام شرکتها هستند افراد ناآگاه بسیاری وجود دارد که اختلال اوتیسم را یک نقص برای آن شرکت و آن حرفه تلقی میکنند. همچنین باید در نظر گرفت که تمامی موقعیت های شغلی برای افراد دارای اختلال اوتیسم مناسب نیست.
صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.
انتخاب شغل در افراد اوتیسم
در حالی که تبعیض شغلی در همه کشورها وجود دارد، در کشورهای پیشرفته شرایط به نسبت قبل تسهیل شده است و افراد با اختلال اوتیسم می توانند با آرامش کامل بر روی پیشرفت شغلی خود تمرکز کنند. هر فرد با اختلال اوتیسم منحصر به فرد است و نقاط قوت و ضعف او به هیچ وجه، وضعیت ثابت و یکسانی ندارد که با یک تشخیص کلی قابل شناسایی باشد. به این ترتیب، مهم است که مشکلات و چالشهای افراد با اختلال اوتیسم را شناسایی کنید تا بتوانید او را به سمت حرفه ای که مناسب است هدایت نمایید. آنها مطمئناً به یک یا چند زمینه گرایش دارند.
مشاغلی که می توانند چالش برانگیزتر باشند
شاید یکی از بزرگترین موانع برای اشتغال افراد اوتیسم ایجاد یک اثر و رابطهی خوب، از نظر «اجتماعی» باشد. افراد اوتیسم معمولاً در برقراری روابط اجتماعی به مشکل میخورند، زیرا فقط به روشهای خاصی ارتباط برقرار میکنند. آنها روراست و صادق هستند و به صراحت منظور خود را بیان می کنند. مفاهیم انتزاعی و کنایه ها می توانند برای آنها گیج کننده باشند. به علاوه، مشکلات حسی نیز جنبه ای است که باید در در برقراری ارتباطات در نظر گرفته شود.
-
محیطهای کاری با محرکهای حسی بالا
مشاغلی که شامل محرکهای حسی شدید هستند، مانند کارهایی که در فضاهای پرسروصدا، روشن یا شلوغ هستند، میتوانند برای برخی از بزرگسالان دارای اختلال طیف اوتیسم طاقتفرسا باشند. محیطهای کاری که نمیتوانند به راحتی برای کاهش ورودی حسی سازگار شوند، ممکن است برای افرادی که به چنین محرکهایی حساس هستند مناسب نباشند. مثالهای چنین مشاغلی شامل موارد زیر است:
-
- مکانهایی که در آنها کنسرت برگزار میشود: موسیقی بلند، چراغهای چشمک زن و جمعیت زیاد میتوانند برای فرد اوتیسم غافلگیرکننده و آزاردهنده باشند.
- محلهای ساختوساز: این مکانها اغلب شامل ماشینآلات با صدای بلند، گرد و غبار و حرکت مداوم هستند و مناسب خلقیات افراد دارای اختلال طیف اوتیسم نیستند.
- خردهفروشیها در روزهای شلوغ: مثلا کار در یک فروشگاه در روز تعطیلات یا روزهای عید میتواند آشفتهکننده و بیشازحد تحریککننده باشد.
-
مشاغل با برنامه زمانی متناقض
ثبات و روتین به ویژه برای افراد دارای اختلال طیف اوتیسم مهم است. مشاغلی که کارکنان را ملزم به کارکردن در ساعات نامنظم یا تغییرات غیرمنتظره مکرر میکند میتواند استرسزا بوده و فرد دارای اختلال را سرگردان کند. مثالهای این مشاغل در ادامه آمده است:
-
- متخصصین پزشکی در حال خدمت: مانند پزشکان یا پرستارانی که ممکن است مجبور شوند ساعات طولانی و نامنظم و بدون اطلاع از زمان شروع و پایان و حتی وقت ناهار و شام کار کنند.
- مشاغلی که در مهمانداری هستند: مانند کار در هتل که در آن شیفتها میتوانند هفته به هفته بسیار متفاوت باشند، بخصوص در ایام تعطیلات.
- مشاغل آزاد: منظور جایی است که کار می تواند بسیار نامنظم باشد. برخی موارد که افراد به صورت آزاد مشغول به کار میشوند، هر لحظه کارفرما یا مشتری ممکن است ظاهر شود و یا درخواستی به فرد داده شود. نبود آمادگی از قبل و روتین مشخص در این مشاغل میتواند فرد دارای اختلال طیف اوتیسم را سردرگم کند.
-
محیطهای کاری با تقاضاهای اجتماعی بالا
بزرگسالان دارای اختلال طیف اوتیسم ممکن است مشاغلی را که نیاز به تعامل اجتماعی دائمی دارند، مانند مشاغلی که به مشتری خدمات میدهند یا خدمات فروش را چالش برانگیز بدانند. این نقشها اغلب سطحی از تفاوتهای اجتماعی و ارتباطات سریع را میطلبند که میتواند برای فرد اوتیسم آزاردهنده باشد. مثالهای این مشاغل در ادامه آمده است:
-
- مسئول پذیرش: تعامل مداوم با مردم و نیاز به انجام چند کار اجتماعی میتواند برای فرد اوتیسم سخت باشد.
- فروشندگی: این مشاغل اغلب به سطح بالایی از شبکههای اجتماعی و ارتباطی، تماس و تعامل اجتماعی نیاز دارند.
- نقشهای روابط عمومی: مدیریت روابط با مشتری، ارتباطات رسانهای و برگزاری سخنرانی عمومی در این مشاغل نقش اساسی دارند که با خلقیات افراد اوتیسم شاید چندان سازگار نباشند.
-
مشاغل بسیار رقابتی
محیطهای کاری رقابتی که بر سرعت، تصمیمگیری در شرایط پرفشار یا رقابت میان همکاران تاکید دارند، میتوانند محیطهای استرسزایی برای بزرگسالان دارای اوتیسم باشند که بیشتر همکاری و سرعت ثابت را ترجیح دهند. مثالهای این مشاغل در ادامه آمده است:
-
- معاملات سهام: تصمیمگیری سریع و پرفشار در این شغل کلیدی است و مناسب افراد اوتیسم نیست.
- شرکت حقوقی: حوزه حقوق میتواند بسیار رقابتی باشد، با ساعات طولانی و فشار برای برنده شدن در پروندهها.
- املاک و مستغلات: به خصوص در بازارهای پرمخاطره، فشار قابل توجهی برای پیشی گرفتن از سایرین و بستن سریع معاملات وجود دارد که برای افراد اوتیسم خوشایند نیست.
مهارت های رایج افراد با اختلال اوتیسم
بسیاری از افراد با اختلال اوتیسم یک یا چند مورد از تواناییهای زیر را نشان می دهند:
- تفکر دیداری: بسیاری از افرادی که در طیف اوتیسم قرار دارند، در پردازش دیداری عملکرد بالایی نشان میدهند. آنها با توجه دقیق به جزئیات، به راحتی می توانند چیزهایی را که دیگران ممکن است از دست بدهند تشخیص داده و در کارهای پیچیده برتری پیدا کنند.
- علاقه به حیوانات: کودکان با اختلال اوتیسم اغلب پیوند خوبی با حیوانات خانگی خود ایجاد میکنند. از آنجا که ویژگیهای آنها با اجتناب از تماس چشمی، صداهای بلند و تحریک بیش از حد مرتبط است، افراد با اختلال اوتیسم می توانند با نیازهای حیوانات هماهنگی ویژه ای داشته باشند.
- علاقه به حقیقتهای علمی: افراد با اختلال اوتیسم اغلب به شکل منطقی با موقعیت ها مواجه میشوند که می تواند برای تصمیم گیری های عینی مفید باشد. بسیاری از افراد در این طیف از تحقیق لذت می برند و یک دانش چشمگیر در مورد موضوع مورد علاقه ایجاد می کنند.
- استعداد فنی بالا: برای افرادی که بسیار جزئی نگر هستند، مهارت های فنی اغلب به راحتی بدست می آید. بسیاری از افراد با اختلال اوتیسم استعداد منحصر به فردی در یادگیری جزئیات ماشینها، سیستمها یا برنامهها دارند.
بهترین گزینه های شغلی برای افراد اوتیسم
در انتخاب شغل، رشته هایی که نیازمند انجام چند کار به طور همزمان نباشد در اولویت قرار دارند. به یاد داشته باشید اوتیسم یک طیف است و انتخاب شغل به توانایی ها و سطح اوتیسم فرد بسیار وابسته است. در اینجا ما فقط به ذکر چند نمونه از مشاغل مناسب برای افراد با اختلال اوتیسم می پردازیم:
مشاغل مناسب برای افراد اوتیسم با تفکر دیداری خوب:
- معمار یا هر حرفه ای که شامل طراحی یا هنرهای تجسمی باشد
- عکاس
- نگهدارنده یا مربی حیوانات
- مکانیک
- طراح یا انیماتور
مشاغل مناسب برای افراد اوتیسم با تفکر غیر دیداری:
- روزنامه نگار یا کپی رایتر
- برنامه نویس
- آمار شناس
- نوازنده
مشاغلی که نیاز به تحصیلات ندارند:
- مشاغل خدماتی
- ورود اطلاعات
- باغبان
- بایگانی
- مسئول دستگاه فتوکپی
- انبار داری
گاهی لازم است افراد با اختلال اوتیسم چند شغل مختلف را امتحان کنند تا شغل مناسب خود را کشف کنند. همچنین به یاد داشته باشید مانند افراد دیگر، افراد با اختلال اوتیسم هم برای موفقیت در هر حرفه ای نیاز به آموزش دارند.
افراد اوتیسم با مشاغل شگفت انگیز
برخی از افراد اوتیسم تواناییهای ویژه ای را در مشاغل خاصی از خود بروز می دهند. متخصصان این احتمال را مطرح کرده اند که بعضی از شخصیت های مشهور تاریخی مانند آلبرت انیشتین، امیلی دیکنسون و موتزارت در طیف اوتیسم قرار داشتهاند. همچنین در سالهای اخیر افراد سرشناسی در حوزه های مختلف اعلام کرده اند که تشخیص اختلال اوتیسم گرفتهاند:
- جو ردمن سه بار قهرمان جهان کیک بوکسینگ است. او برای آگاهی از اوتیسم تلاش میکند و از موفقیت خود برای الهام بخشیدن به دیگران استفاده می کند.
- دن هارمون چندین پروژه تلویزیونی موفق را تولید کرده است. هارمون در زمان کار بر یک کاراکتر، متوجه نشانه های اوتیسم در خودش شد و متعاقباً تشخیص اوتیسم را دریافت کرد.
- تمپل گراندین، استاد معروف علوم حیوانات، مدافع رفتار انسانی با دام و سخنگوی اوتیسم است. دکتر گراندین در دانشگاه ایالتی کلرادو تدریس می کند، در مورد رفتار حیوانات و سلامت حیوانات می نویسد و به عنوان مشاور صنعت دامداری فعالیت می کند.
- مارتی بالین، خواننده و آهنگساز، گروه راک کلاسیک جفرسون ایرپلین است. بالین علاوه بر اجرا با بند خود، آهنگهایی را نیز برای هنرمندان دیگر نوشته و آلبومهای انفرادی موفقی منتشر کرده است.
افراد با اختلال اوتیسم در موقعیت هایی بهترین عملکرد را دارند که نقاط قوت آنها را شکوفا میکند و نقاط ضعف آنها را به حداقل می رساند. به طور کلی، آنها باید به دنبال مشاغلی باشند که ساختار مشخصی دارد و با توجه به جزئیات همراه است و از مشاغلی که نیازمند تعامل بین فردی یا حافظه کوتاه مدت قوی است اجتناب کنند.
8 Comments
مفید و کوتاه
این مقاله بی نظیره
جالب بود?
مرسی که درباره این دغدغه بزرگ خانواده های اتیستیک مطلب گذاشتید
خیلی جالب بود
مرسی از مقالاتتون .حرفه آموزی واقعا یکی از ضروریت های زندگی افراد اتیسمه.
وای یعنی میشه بچه ام شغل داشته باشه
بزرگترین نگرانیمه
خوندن این مطالب واقعا کمک کنندست