اوتیسم از زبان مادران; تربیت کودک خردسال همیشه چالش‌برانگیز و طاقت‌فرسا است. هنگامی که شما والد کودک با اختلال طیف اوتیسم هستید، چالش‌ها چند برابر می‌شوند. از جمله مشکلات شایع مادران کودکان اوتیسم با فرزندش در برقراری ارتباط است؛ مادر کودک اوتیسم معمولاً نمی‌داند که چگونه می‌تواند با کودک اوتیسم خود ارتباط برقرار کند و این چالش، شرایطی سخت را برای مادر و فرزندش به‌وجود می‌آورد. اگر از مادر یک کودک اوتیسم درباره‌ی تجربیاتش و خاطرات با فرزندش بپرسید، حتماً به شما می‌گوید که نمی‌دانسته و یا حتی اکنون نمی‌داند که چگونه با فرزند خود ارتباط بر قرار کند؛ نمی‌داند که آیا فرزندش او را دوست دارد یا خیر!

اوتیسم از زبان مادران

فرزندتان‌ شما را دوست دارد، اگرچه ممکن است آن را به روش‌های معمول نشان ندهد. ممکن است مجبور شوید راه‌های مختلفی را برای ارتباط با او بیابید. تمرکز بر عشقی که به اشتراک می‌گذارید می‌تواند این مسئله و سایر مسائل دشوار در مسیر اوتیسم را حل کند.

کودکان با اختلال طیف اوتیسم از جهات مختلفی با دیگر کودکان متفاوت هستند؛ در:

  • نحوه برقراری ارتباط
  • نحوه تعامل با دیگران
  • رفتارهای کلیشه‌ای
  • نحوه‌ی یادگیری و یا برقراری ارتباط چشمی از سایر کودکان متمایز هستند. اختلال اوتیسم که با عنوان اختلال طیف اوتیسم نیز شناخته می‌شود ، نشان‌دهنده تنوع افراد به‌صورت طیف با این اختلال است. باید بدانیم که اختلال اوتیسم چیست؟ و در این اختلال مقدار کمک و حمایتی که کودکان برای ابراز مستقلانه خود نیاز دارند می‌تواند بسیار متفاوت باشد.

احساسات والدین نسبت به کودکان تازه تشخیص‌گرفته تا پذیرش اختلال

اگر کودک شما به‌تازگی تشخیص اوتیسم را دریافت کرده است، احتمالاً شما با سیلی از احساسات مختلف و سؤالان متفاوت مواجه هستید؛ اوتیسم چیست؟، آیا اختلال فرزندم تقصیر من است؟ آیا می‌توانستم در بارداری متوجه اختلال اوتیسم شوم؟ آیا می‌توان از اختلال اوتیسم در بارداری جلوگیری کرد؟ و بی شمار سؤالاتی که ذهن شما و همسرتان را مشغول کرده است. همچنین به‌عنوان والدین تازه تشخیص، شما احساسات مختلفی را تجربه خواهید کرد؛

  • احساس گناه؛

ممکن است شما نسبت به اختلال فرزندتان احساس مسئولیت کنید، و تصور کنید که اختلال فرزندتان تقصیر شما است. اگرچه دانش در مورد علت اختلال اوتیسم هنوز کامل نیست، امّا شواهد و تحقیقات نشان می‌دهند که ترکیبی پیچیده از عوامل و شرایط محیطی در بروز این اختلال نقش دارند.

  • احساس اندوه؛

ممکن است احساس شادی از حضور فرزند جدید جای خود را به احساس اندوه بدهد، زیرا می‌دانید که وجود او زندگی شما را بسیار تغییر خواهد داد.

  • احساس اضطراب؛

احتمالاً نگران آینده فرزندتان هستید. اگر دیگر نتوانید از او مراقبت کنید چه اتفاقی برای فرزندتان خواهد افتاد؟

  • احساس ناامیدی؛

دوستان و اعضاء خانواده ممکن است به دلیل عدم درک شرایط فعلی، سبب ناامیدی شما شوند. در ملاءعام، دیگران ممکن است فکر کنند فرزند شما کودکی لوس و بدرفتار است و همین مسئله به‌طور خاصی بر احساسات و روحیات شما تأثیر خواهد گذاشت.

  • احساس خشم؛

ممکن است از عدم حمایتی که از طرف همسر یا شریک زندگی، اعضاءخانواده و دوستان خود دریافت می‌کنید، عصبانی شوید یا ممکن است کمکی را که از خدمات اجتماعی انتظار دارید دریافت نکنید.

وجود یک عنوان اختلال برای علائمی که فرزندتان دارد، کمی تسکین‌دهنده است، همچنین خواهید آموخت که مداخلاتی وجود دارد که می‌تواند برای این اختلال بسیار کمک‌کننده باشد. اگرچه هیچ درمان قطعی‌ برای اوتیسم وجود ندارد؛ امّا، افراد با اختلال طیف اوتیسم می‌توانند رشد و پیشرفت کنند. تشخیص به‌هنگام سبب می‌شود که فرآیند درمان خیلی زود آغاز شود و شما تأثیرات درمان و آموزش را بر روند رشد کودک خود به‌وضوح ببینید.

احساسات والدین نسبت به کودکان تازه تشخیص‌گرفته| صدای اوتیسم

مشکلات و چالش‌های پیش‌رو مادر کودک اوتیسم از زبان مادران

اوتیسم از زبان مادران; داشتن فرزند و بزرگ‌کردن او از ابتدا پر از چالش‌های فراوان برای والدین، به‌خصوص مادران است؛ با به دنیا آمدن کودک، شما نیازمند یک شبکه‌ی حمایتی قوی هستید، حال تصور کنید کودک شما تشخیص اوتیسم گرفته است و شما شبکه حمایتی خود را نیز به دلیل شرایط فرزندتان از دست داده‌اید. هنگامی که کودک شما تشخیص اختلال طیف اوتیسم می‌گیرد، شما به کمک و حمایت نیاز خواهید داشت. بهتر است برای کسب این حمایت در ابتدا، شرایط و اختلال کودک خود را بپذیرید و آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. ممکن است با واکنش‌هایی متفاوت و حتی دردناک از سوی اطرافیان خود روبه‌رو شوید.

برای مقاومت در برابر تشخیص و عدم پذیرش فرزندتان، حتی از سوی شریک زندگی خود آماده باشید. عدم آگاهی شما و اطرافیانتان در مورد اختلال طیف اوتیسم و تغییراتی که این اختلال در زندگی‌تان ایجاد می‌کند، شرایط زندگی را سخت‌تر خواهد کرد؛ بنابراین بهتر است اختلال فرزندتان را بپذیرید، آن را با دیگران و اطرافیانتان به اشتراک بگذارید و به‌صورت آشکار حمایت و کمکی از آن‌ها انتظار دارید را بیان کنید. والدین به‌خصوص مادران بسیاری در این مسیر تنها هستند. فراموش نکنید که شما و اطرافیانتان برای پذیرش و پردازش اطلاعاتی که به‌صورت کاملاً ناگهانی به شما وارد شده است، نیاز به زمان دارید. شما نیاز به متخصصان و مشاورانی آگاه، منابع اطلاعاتی علمی به‌روز و شبکه‌ی حمایتی ویژه‌ای دارید تا بتوانید در این مسیر پرچالش گام بردارید.

مطلب پیشنهادی: Baby Digital

چگونه با کودک اوتیسم ارتباط برقرار کنیم؟

داشتن یک کودک با اختلال طیف اوتیسم گاهی به معنای یادگیری روش‌های جدید برای تعامل است. از آنجایی که کودکان با اختلال طیف اوتیسم بسیار متفاوت از یکدیگر هستند، ممکن است فرزند شما برخی از این مشکلات را نداشته باشد، امّا بسیاری از کودکان با اختلال اوتیسم این ویژگی‌ها را دارند:

  • آن‌ها ممکن است حالات چهره و سایر ارتباطات غیرکلامی را درک نکنند.
  • این کودکان ممکن است دوست نداشته باشند که کسی آن‌ها را لمس کند.
  • آن‌ها همه چیز را به معنای واقعی کلمه می‌بینند و با طنز، اصطلاحات و اشکال گفتاری مشکل دارند.
  • آن‌ها ممکن است به‌شدت به یک چیز علاقمند باشند، و نتوانند در مورد چیز دیگری صحبت کنند.
  • اگر صبور و مثبت اندیش باشید، راه‌هایی برای ارتباط با کودک اوتیسم خود پیدا خواهید کرد.

شناخت کافی از فرزندتان، علایقش و نحوه برقراری ارتباطش می‌تواند شما را در نحوه برقراری ارتباط با او راهنمایی کند. بهتر است ویژگی‌های ارتباطی فرزندتان را بشناسید و سعی کنید به روش او با او ارتباط برقرار کنید. در مورد نحوه تعامل کودکان اوتیسم، قوانین مشخصی وجود دارد که شما می‌توانید برای افزایش تجربه‌های مثبت در برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود آن‌ها را در نظر بگیرید.‌ این قوانین شامل مواردی است که به شما می‌آموزد که چه رفتارهایی را نباید با کودک اوتیسم داشته باشید و همچنین چه مداخلاتی سبب بهبود روابط و شناخت کودک شما از محیط اطرافش می‌شود. فراموش نکنید که کودک شما همچون سایر کودکان، یک کودک است ولی به‌دلیل شرایط و اختلالش، متفاوت رفتار می‌کند.

تمامی احساسات و چالش‌هایی که یک کودک می‌تواند در زندگی با آن روبه‌رو شود برای یک کودک اوتیسم نیز وجود دارد. ممکن است تصور کنید که او از تنهایی و خلوت خود لذت می‌برد، امّا همچون سایر کودکان نیازمند توجه والدین و سایر اعضاءخانواده است؛ مبادا از او غافل شوید و یا با توجه به سایر کودکان و اعضاء‌خانواده او را فراموش کنید. او نیز همچون هر کودکی نیازمند توجه و مراقبت والدینش است و می‌تواند احساسات مختلفی همچون غم، شادی، خشم و حسادت (حسادت در کودکان اوتیسم) را تجربه کند.

صدای اوتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.