مقالات

رفتارهای ناسازگارانه در کودکان اوتیسم; اهمیّت شناخت رفتار و آموزش مهارت‌های جدید

مدیریت رفتارهای ناسازگارانه در کودکان اوتیسم; بسیاری از کودکان طیف اوتیسم، در تنظیم هیجان و احساسات خود، مشکل دارند؛ کودک ممکن است، در موقعیّت‌هایی، رفتارهایی همچون بهم‌ریختگی، نافرمانی از درخواستها و یا فرار را، از خود نشان دهد. تجربه‌ی موقعیّت‌های استرس‌زا، برای کودکان، منجر‌ به احساس خشم، ناکامی و اضطراب می‌شود. متخصصین علوم رفتاری، عنوان می‌کنند که، علّت همه‌ی رفتارها، جستجو و یا به دست آوردن چیزهایی، مانند شيء، تجربه حسی و یا یک رویداد است، و یا گاهی علّت بروز یک رفتار، می‌تواند اجتناب از یک شخص، تجربه‌ی حسی، و یا فرار از کاری، باشد.

مطلب پیشنهادی: مشکلات رفتاری در کودکان اوتیسم و راهکارهای مدیریت رفتار در کودک دارای اختلال ASD

علت های احتمالی رفتارهای ناسازگارانه در کودکان اوتیسم

یادگیری و درک رفتار کودک اوتیسم، هم در آموزش و هم برای ایجاد سازگاری، و عملکرد بهتر کودک، بسیار موثر است. نباید فراموش کنیم، که هنگام بررسی پاسخ‌های احساسی، و هیجانی کودک، توجه به مهارت‌های زبانی، و مسائل حسی کودک، بسیار اهمیّت دارد. به‌عبارتی دیگر، برای کودکی که، تأخیر در رشد مهارت‌های زبانی دارد، و یا از زبان به صورت غیر‌معمول، استفاده می‌کند، باید یک رویکرد منحصر به فرد، برای بیان درخواست ها، و نیازهایش، موجود باشد؛ برای مثال، ممکن است یک کودک، با نیازهای شدید حسی، مجموعه‌ای از رفتارهایی را، برای به دست آوردن، و یا اجتناب از یک تجربه، و یا احساس خاص، بروز دهد.

پیشنهادهایی برای درک رفتار کودک

مشاهده دقیق و مداوم کودک، در محیط زندگی و یادگیری، باید این سؤالات را، در ذهن مشاهده‌گر، ایجاد کند:

  • به چه رفتاری نگاه می‌کنم؟ با دقّت رفتار را، شرح دهید.
  • چه زمانی از روز، این رفتار رخ می‌دهد؟
  • در چه فضا و مکانی، این رفتار رخ می‌دهد؟
  • آیا افراد دیگری، اعم از همسالان، یا بزرگسالانی مرتبط با بروز این رفتار، وجود دارند؟
  • چه چیزی باعث شروع رفتار، می‌شود؟
  • رفتارهایی که کودک انجام می‌دهد، یا از آن اجتناب می‌کند، کدامند؟
  • نتیجه‌ی فوری، یا پیامدهای رفتار، چیست؟
  • چه مهارت‌های مناسبی را کودک دارد، که می‌توان با هدف‌گذاری آن‌ها، مهارت‌های اجتماعی، و یا پاسخ‌های مناسب هیجانی را، به او آموخت؟
  • کودک نیازمند کسب چه مهارت‌هایی، برای بروز هیجاناتش، به شکل مناسبی، است؟
  • شیوه بروز واکنش‌های عاطفی، و نیازهای حسی، در ارتباط کودک، چه نقشی دارند؟

رفتارهای ناشی از محرک های حسی

زمانی رفتار کودک بهتر درک می‌شود، که نیاز‌های حسی و ارتباطی، بررسی شوند؛ در تصمیم‌گیری‌ها، برای تعیین هدف مداخله، مشکلات و نیازهای حسی کودک را، همواره باید درنظر بگیرند. ابتدا باید مشخص شود، که انگیزه‌ی رفتار، به دلیل یک نیاز حسی است، یا خیر؛ اگر به این دلیل باشد، بررسی روش‌های ارتباطی کودک، می‌بایست نشان دهد که کودک، در چه مهارت‌هایی ضعیف است، و باید تقویت شود، و اگر مهارتی را از دست داد، آموزش های لازم را کسب کند، تا توانایی لازم را، برای کسب مهارت‌های مورد نیازش، به دست آورد.

توجه به این نکته ضروری است، که راهکارهایی را که برای شناخت، و کشف علت رفتار کودک استفاده می‌شوند، باید بر آموزش این که، کودک چگونه می‌تواند، از طریق یک روش کاملاً ارتباطی و موثر، نیازها و درخواستهایش را، بیان کند متمرکز باشد؛ به گونه‌ای که این روش ارتباطی، برای هر کودکی، مفید و موثر واقع شود. این مسئله ممکن است، شامل یک سیستم، برای برقراری ارتباط سریع، مانند استفاده از کلمات کلیدی، کارت‌های تصویری، و نماد، مدل‌سازی یا روش‌های کتبی، مثل تبلت و تخته‌ها، باشند.

مطلب پیشنهادی: درمان شناختی – رفتاری: ابزاری برای کودکان با اختلال اوتیسم

برخی دیگر، از علّت‌های احتمالی رفتارهای ناسازگارانه در کودکان اوتیسم

اگر مشخص شود که، دلیل رفتار، مربوط به یک نیاز حسی نیست، ولی آن رفتار برای اجتناب، یا به دست آوردن یک شیء دلخواه، انجام می‌شود، با بررسی مهارت ارتباطی فعلی، باید این بینش را به دست آوریم، که بهتر است کودک، برای رسیدن به هدفش، چه مهارت‌هایی را بیاموزد، و یا چه مهارت‌هایی را، دوباره به صورت کامل و از ابتدا، به او آموزش دهیم. پیش‌بینی نیازها، و تقاضاهای کودک به والدین، مراقبین و درمانگران، این شانس را می‌دهد، تا با استفاده از راهکارها، به گونه‌ای مناسب، به نیاز‌های کودک، پاسخ دهند؛ که این مسئله خود از سرخوردگی، اضطراب و خشم کودک، جلوگیری می‌کند.

اگر کودک، شروع به بروز یک رفتار عاطفی کرد، با دنبال کردن یک برنامه‌ی سازگار و موثر، و یافتن علّت و منبع رفتار کودک، و پس از مشخص شدن این که، آیا رفتار کودک، برای رسیدن به درخواستش است، و یا اجتناب از چیزی است،در این شرایط، با ارتباط موثر و آرامش والدین، و حمایت از کودک، می تواند راهکار مناسبی، باشد.

سوتفاهم‌هایی که، توسط کودک برای دیگران ایجاد می‌شود، باعث ناکامی و ناامیدی کودک می‌شوند؛

ناتوانی در برقراری ارتباط، و بیان درخواست ها، و نیازها نیز، در کودکان طیف اوتیسم، می‌تواند منجر به رفتارهای چالش‌برانگیز بیشتر، برای آن‌ها شود. پذیرفتن این حقیقت، این امکان را به والدین می‌دهد، تا با تمرکز، بر روی آموزش مهارت‌ها به کودک، از خشم، اضطراب و ناامیدی کودک، جلوگیری کنند. کلیدهای موفقیّت در این روش، آن است که کودک را به خوبی بشناسید، و به نیازهای خاص او پاسخ دهید، و با دید آگاهانه، و استفاده‌ی مداوم، از راهکارهای نوین آموزشی، آن‌چه که کودک در محیط نیاز دارد، و باعث سازگاری کودک می‌شود را، شناسایی و به‌کار ببرید.

صدای اوتیسم می‌کوشد، تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری، برای کودکان دارای اختلال اوتیسم، فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر، درباره ی اوتیسم، و یا نیاز به هرگونه آموزش، برای نحوه ی برقراری ارتباط، با کودک مبتلا به اوتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.

adminnew2

Recent Posts

دوست یابی در کودکان اوتیسم; پنج گام برای کمک به فرزند دارای اختلال اوتیسم برای دوستیابی

دوست یابی در کودکان اوتیسم، و با نیازهای ویژه، می‌تواند یک فرایند پرچالش‌ باشد. این…

2 هفته ago

تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟

تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟ فیزیوتراپی و کاردرمانی دو نوع مراقبت توانبخشی هستند. هدف مراقبت‌های…

5 روز ago

هزینه های سرسام آور درمانی افراد اوتیسم

هزینه‌های درمانی اوتیسم شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتاردرمانی، بار سنگینی روی خانواده‌ها می‌گذارد. برای خدمات…

1 هفته ago

چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم

چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم; برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم، برای اعضاء خانواده و…

2 هفته ago

خودزنی در کودکان اوتیسم; راهکارهایی برای آرام کردن کودک ASD

درمان خودزنی کودکان اوتیسم; خودآزاری در کودکان اوتیسم، یکی از رفتارهای شایع و مخرب است،…

2 هفته ago

فواید کاردرمانی در درمان کودکان اوتیسم

فواید کاردرمانی چیست؟ حدود 70 درصد کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، در پردازش و تنظیم…

3 هفته ago