تاثیر غذا بر خلق و خوی کودکان; بسیاری از والدین از نوسانات خلق و خوی فرزند خود شکایت می‌کنند و گاهی بیان می‌کنند که این تغییرات با ورود فرزند به دوره ی نوجوانی تشدید می‌شود و این تغییرات را فقط مربوط به مسائل درونی و سیستم بدن می دانند اما برخی اوقات، تغییراتی در رفتار کودک بعد از مصرف میان وعده‌های غذایی به وجود می‌آید. در ادامه به بررسی تاثیر غذاهای فراوری شده بر خلق و خوی کودک می پردازیم.

صدای اوتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان مبتلا به اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک دارای اختلال اوتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های 02188616931 و 02188616932 ، با ما در ارتباط باشید.

تاثیر غذا بر خلق و خوی کودکان

آیا می‌دانید که کج خلقی با اندکی توجه به غذاهایی که کودکتان می خورد، قابل پیشگیری است؟ آیا از تاثیر غذاهای فراوری شده بر خلق و خوی کودک خود اطلاع دارید؟

  • افزودنی های غذایی

تعداد بسیاری از افزودنی‌های غذایی وجود دارند که می‌توانند برای فرزند شما مضر باشند. این افزودنی‌ها ممکن است باعث بیش‌فعالی، کاهش تمرکز و یا سایر حالات رفتاری نامطلوب شوند. از جمله افزودنی‌هایی که می‌تواند باعث تشدید کج‌خلقی و نوسانات خلق‌وخو در کودک شوند، غذاهای فراوری شده و حاوی رنگ‌های خوراکی، نگهدارنده بنزوات سدیم و قند و شکر افزوده است.

  • رنگ های خوراکی

رنگ‌های خوراکی با نوسانات خلق‌وخو در کودک در ارتباط است. برخی مطالعات نشان داده‌اند که رنگ‌های خوراکی که روزانه در بسیاری از محصولات غذایی نظیر پنیر و غلات صبحانه وجود دارند، می‌توانند اثرات نامطلوبی را بر عملکرد شناختی کودک داشته باشند و باعث بیش‌فعالی یا کاهش تمرکز کودک شوند؛ بنابراین، توصیه می‌شود که بیشتر از گذشته به آنچه که به فرزند خود می‌دهید، توجه کنید، زیرا ممکن است در ابتدا کودک با مصرف آن ماده غذایی احساس خوبی داشته باشد، اما در طولانی‌مدت اثرات ناخوشایندی را به همراه دارند.

تاثیر غذا بر خلق و خوی کودکان| صدای اوتیسم

  • بنزوات سدیم

در هنگام صحبت درباره ی تاثیر غذاهای فراوری شده بر خلق و خوی کودک باید از بنزوات سدیم هم صحبت کنیم. بنزوات سدیم، یک نگهدارنده است که در بسیاری از غذاها و سودا (آب گازدار) وجود دارد. در مطالعه‌ای نشان داده شد که بنزوات سدیم می‌تواند همانند رنگ‌های خوراکی، بر رفتار کودک تأثیر منفی بگذارد و باعث کاهش تمرکز او شود. توجه داشته باشید که بنزوات سدیم در بسیاری از نوشیدنی‌ها و آبمیوه ها وجود دارد.

  • شکر همیشه باعث دردسر است!

همه ما می‌دانیم که مصرف زیاد قندهای ساده می‌تواند باعث بروز مشکلات متعدد مرتبط با سلامت از جمله دیابت و چاقی شود. توجه داشته باشید که شکر و قندهای ساده، درصورتی‌که در مقادیر متعادلی مصرف شوند، مشکلی ایجاد نمی‌کنند. مشکل اینجاست که ممکن است در صنایع غذایی، از قندهای مصنوعی به‌عنوان قندهای طبیعی استفاده شود. این بدین معناست که شما نه‌تنها قند طبیعی موجود در میوه را مصرف می‌کنید، بلکه مقادیری از قندهای افزوده را نیز دریافت خواهید کرد. قندهای افزوده در محصولات غذایی مانند سس کچاپ، سس‌های سالاد، ماست، غلات صبحانه و گرانولا وجود دارد. محصولات غذایی که با عنوان “فاقد چربی” یا “کم‌چربی” تولید می‌شوند نیز معمولاً حاوی قندهای افزوده هستند، تا به بهبود طعم آن‌ها کمک کند. زیرا محصولات غذایی کم‌چرب، معمولاً طعم خوشایندی ندارند!

اینکه چرا مصرف قندهای ساده باعث تغییرات خلق‌وخو در کودک می‌شود، مکانیسم پیچیده‌ای دارد. مصرف قندهای ساده در مقادیر زیاد می‌تواند باعث نوسانات هورمون انسولین و در نتیجه بیش‌فعالی و تغییرات خلق‌وخو در کودک شود. در اول، ممکن است کودک رفتار بیش‌فعالی از خود نشان دهد و والدین اظهار کنند که ” کودک خود را به دیوار می‌کوبد” اما سپس او سست، بی‌حال و تحریک‌پذیر می‌شود. شکر و قندهای افزوده، نه‌تنها باعث تغییرات خلق‌وخو می‌شوند، بلکه اعتیادآور هم هستند که ممکن است ترک مصرف آن برای کودک سخت باشد؛ بنابراین سعی کنید مصرف قندهای افزوده در کودک را مدیریت و تنظیم کنید.

شکر همیشه باعث دردسر است!| صدای اوتیسم

چگونه از کج خلقی کودک جلوگیری کنیم؟ 

در بررسی تاثیر غذاهای فراوری شده بر خلق و خوی کودک باید از غذاهای مفید هم بگوییم. برخی از منابع غذایی، ارزش غذایی بسیار زیادی دارند و به‌اصطلاح به آن‌ها “غذاهای شگفت‌انگیز” می‌گویند. این غذاها می‌توانند به تقویت عملکرد شناختی و ثبات در سطح هورمون انسولین کمک کنند. هضم و جذب این غذاها بیشتر طول می‌کشد و به‌سرعت به قند تبدیل نمی‌شوند. این‌ها همان منابع غذایی هستند که کودک شما باید مصرف کند. این انتخاب‌های غذایی می‌تواند اوتمیل (جوی دو سر پرک) باشد که هضم آهسته‌ای دارد یا توت‌ها که می‌توانند به بهبود فکرکردن کمک کنند. انتخاب‌های سالم بسیاری برای بهبود خلق‌وخو و تنظیم آن در کودک وجود دارد.

غذاهای خوب

تا اینجا به تاثیر غذاهای فراوری شده بر خلق و خوی کودک پرداختیم، حال قصد داریم غذاهای مناسب کودک را معرفی کنیم. کربوهیدرات‌های پیچیده و منابع غذایی غنی از فیبر، انتخاب‌های غذایی مناسبی هستند. این منابع غذایی، هضم و جذب آهسته‌تری دارند و باعث نوسان قند خون و انسولین نمی‌شوند، دقیقاً برعکس کربوهیدرات‌های ساده. توصیه می‌شود از مصرف غلات صبحانه حاوی قندهای افزوده، کیک‌ها، مافین و آبمیوه ها برای وعده صبحانه کودک، خودداری شود تا در ساعات بعدی، از بروز نوسانات قند خون و انسولین جلوگیری شود. می‌توانید از این منابع غذایی کمک بگیرید:

  • دانه کتان
  • دانه چیا (چیا سید)
  • اوتمیل (جوی دو سر پرک)
  • برنج قهوه‌ای
  • برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی رژیم های غذایی مخصوص کودکان اتیسم می توانید مقاله ی رژیم غذایی فاقد گلوتن و کازئین را مطالعه کنید.

غذا های فراوری شده

امگا -3، ماهی و دانه کتان

مطالعات علمی انجام شده نشان داده‌اند که مصرف منابع غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا -3 می‌توانند به بهبود خلق‌وخو کمک کنند. از منابع غذایی حاوی امگا -3 می‌توان به ماهی‌های روغنی مانند ماهی سالمون اشاره کرد که اثرات سودمندی بر سلامت مغز به همراه خواهد داشت. سایر منابع غذایی که می‌توانند به‌سلامت مغز و تنظیم خلق‌وخو کمک کنند، می‌توان به کلم بروکلی، آووکادو و لوبیا اشاره کرد.

غذاهای فراوری شده

سلامتی و سرگرمی

یکی از راه‌های سرگرم‌کننده که می‌تواند به تنظیم دریافت‌های غذایی کودک کمک کند و شما را از اینکه فرزندتان در مقادیر زیاد از رنگ‌های خوراکی، نگهدارنده‌ها و قندهای ساده مصرف نمی‌کند مطمئن کند، این است که از آن‌ها بخواهید تا در تهیه و آماده‌سازی غذا مشارکت داشته باشند. سعی کنید غذاهای جدید را تدریجاً به کودک معرفی کنید و کابینت آشپزخانه را با محصولات غذایی سالم تکمیل کنید. توصیه می‌شود از هفته ی قبل، برنامه غذایی مشخصی را آماده کنید تا احتمال مصرف غذاهای فراوری شده و درنتیجه مقادیر زیادی از رنگ‌های خوراکی، نگهدارنده‌ها و قندهای ساده را کاهش دهید. با ایجاد محیطی با نشاط در زمان غذا خوردن، می‌توانید احتمال پذیرش غذاهای سالم‌تر را برای کودک افزایش دهید.

آگاه باشید

به‌خاطر داشته باشید که تاثیر غذاهای فراوری شده بر خلق و خوی کودک یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار است. بررسی کردن برچسب حقایق تغذیه‌ای درج شده بر روی بسته‌بندی محصولات غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. هم چنین توصیه می‌شود به مصرف غذاهای فراوری شده و غذاهای حاوی رنگ‌های خوراکی نیز توجه داشته باشید. آگاه بودن، اولین گام حل کردن یک مشکل است. درگام های بعدی می‌توانید انتخاب‌های غذایی سالم‌تر را جایگزین غذاهای فراوری شده و ناسالم کنید.

فراموش نکنید که این انتخاب‌های غذایی سالم، می‌توانند به ثبات انسولین و در نتیجه خلق‌وخوی فرزندتان کمک کنند.