در این مقاله به بررسی علل عدم پذیرش دارو در کودکان اوتیسم می پردازیم. برخی از کودکان با اختلال طیف اوتیسم، از مصرف برخی غذاهای خاص اجتناب می کنند، زیرا به طعم یا بافت آن حساس هستند. تعدادی دیگر از کودکان با پذیرش یا بلعیدن داروها، ویتامین ها و یا سایر مکمل هایی که به صورت قرص هستند، مشکل دارند.
صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان مبتلا به اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک دارای اختلال اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای 02188616931 و 02188616932 ، با ما در ارتباط باشید.
گروهی از خوردن مواد با رنگ خاص، بوی خاص، شکل خاص اجتناب می کنند و گروهی فقط از یک نوع محدود بافت و بو یا رنگ برای خوراکی ها استفاده می کنند. بدیهی است که این موضوع یکی از نگرانی های مراقبان و والدین در این زمینه است، چرا که درمان اختلال یا رفع کمبودهای تغذیه ای را با مشکل مواجه میکند.
یکی از راهکارهای موفقیت آمیز در این زمینه، این است که دارو یا مکمل را به شکل قابل پذیرش برای کودک تبدیل کنیم. توجه داشته باشید که کودک چه چیزی را دوست دارد و چه چیزی را دوست ندارد. برای مثال، برخی از داروها یا مکمل ها، قابل خرد شدن هستند و می توان آن ها را به همراه پوره ی سیب، ماست یا آب سیب ترکیب کرد. هم چنین ممکن است بخواهید از سس شکلات برای قابل پذیرش کردن دارو یا مکمل استفاده کنید.
با این وجود، توصیه میشود حتما از متخصص یا دکتر داروساز بپرسید که آیا خرد کردن و مخلوط کردن دارو، مشکلی به وجود می آورد یا خیر، زیرا گاهی اوقات می تواند باعث احساس ناراحتی در دهان یا گلو شود. همچنین برخی دیگر از داروها به صورتی تولید شده اند که باید به صورت تدریجی آزاد و جذب شود، به همین دلیل باید از پزشک یا داروساز درباره ی امکان مخلوط کردن یا خرد کردن آن ها بپرسید.
گاهی اوقات این روش خرد کردن دارو، موفقیت آمیز نخواهد بود، به همین دلیل از پزشک یا دکتر داروساز بخواهید تا در صورت امکان جایگزین های دیگری برای دارو یا مکمل به شما معرفی کنند که طعم و یا شکل قابل پذیرشی برای کودک دارند.
بسیاری از خانواده ها از آموزش دادن بلعیدن (پذیرش) دارو به کودک، دلسرد میشوند، اما باید توجه داشت که اغلب کودکان می توانند این مهارت را به مرور زمان و با راهنمایی و تمرین، یاد بگیرند. خانواده می تواند در کنار یاد دادن بلعیدن قرص، از برخی راهکارهای رفتاری، کمک بگیرند.
به خاطر بسپارید که مصرف داروها، ویتامین ها و سایر مکمل ها، به مرور زمان آسان تر میشود. هرچه زودتر اقدام به آموزش این مهارت ها کنید و از راهکارهای رفتاری کمک بگیرید، میتوانید به تضمین زودهنگام سلامتی کودک کمک کنید.
برخی از اشکال داروها (قرص یا شربت ها) ممکن است طعم نامطبوعی برای کودک داشته باشند که باعث میشود کودک (و حتی نوجوان) از مصرف آن دارو خودداری کند. کودکان به طور ویژه نسبت به طعم تلخ، حساس هستند و در نتیجه داروهایی که طعم تلخ داشته باشند را مصرف نمی کنند. در ادامه این مطلب، چندین راهکار و نکته ارائه شده است که به افزایش پذیرش دارو توسط کودک کمک میکند. توصیه میشود حتما قبل از استفاده از این راهکارها، با متخصص یا داروساز مشورت کنید!
9 راهکار برای کمک به کودک، تا بدون استرس داروی خود را مصرف کند:
مخصوصاً در زمانی که کودک بیمار است، ممکن است کنترل حواس برایش سخت باشد، به همین دلیل میتوانید در مورد مصرف دارو، به او حق انتخاب دهید (مثلاً: چگونه دارو را مصرف کنید؟ با سرنگ، /چه زمانی دارو را مصرف کند؟ قبل یا بعد از پوشیدن لباسهایش، کجا دارو را مصرف کنید؟ پشت میز آشپزخانه یا حین تماشای تلویزیون)
توصیه میشود که ظرفیت بلع کودک را در نظر بگیرید، گاهی اوقات شاید لازم باشد تا دارو به چند بخش تقسیم شود و یکباره آن را به کودک ندهید، زیرا قادر به بلعیدن آن نیست.
زمانی که کودک متوجه شود مصرف دارو به بهترشدن شرایط او کمک میکند، به احتمال بیشتری آن را مصرف میکند.
جو مثبتی را در زمان مصرف دارو به وجود آورید. با کودکان برای پذیرش دارو مجادله نکنید. کودک باید بداند که دارو، تنبیهی برای او نیست.
کودکان مخصوصاً در سنین قبل از مدرسه، با پاداش گرفتن تشویق میشوند. میتوانید جدولی تنظیم کنید و هر دفعه که کودک داروی خود را مصرف کرد، یک نشان ستاره به او بدهید و بعد از مصرف دارو میتوانید به او جایزه ورد علاقهاش را پاداش بدهید.
خلاق باشید! میتوانید از بازیهای ایفای نقش کمک بگیرید که در آن کودک مسئول دارو دادن به عروسک موردعلاقه ی خود است.
*توجه داشته باشید که برخی از داروها را نمی توان با غذاهای خاصی و یا در میان غذا مصرف کرد، در این زمینه با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
تاثیر وسایل دیجیتال بر رفتار کودکان چیست؟ این تکنولوژیها گاهی به کمک ما میآیند و…
اهمیت سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال چیست؟ عصر جدید را، همه به عنوان…
اهمیت بهداشت عمومی در کودکان اوتیسم چیست؟ با توجه به نیازهای ویژه افراد دارای اختلال…
تحریکات حسی و ارتباط چشمی کودکان اوتیسم؛ از مشخصههای اوتیسم انواع حساسیتها به صداها، بوها،…
پشتیبانی روانشناختی اوتیسم چیست؟ کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، با انواع چالشهای روانی، عاطفی، شناختی…
توانایی های حرکتی و اجرایی کودکان اوتیسم معمولا به دلیل این اختلال با مشکلاتی روبهرو…
View Comments
دختر من هنوز خوردن قرص رو بلد نيست?
قرص خوردن کار سختیه، از روش های دیگه برای دادن قرص بهش استفاده کنید.
این یکی از سخت ترین چالشهای خانوادههای اتیسمه.خصوصا اگر قرص باشه
خیلی ممنون. واقعا به این مطالب نیاز داریم
خیلی ممنون واقعا آگاهی بخشه
مرسی از مطالب مفیدتون
تجربه یکی از مربی ها اینجوری بود که مثل قرص نعنا بهش دارو دادن چون قرص نعنا دوست داشت