صرع در کودکان اوتیسم چیست؟ بزرگ کردن کودکی با اختلال طیف اتیسم، تشنج و صرع میتواند بسیار چالشبرانگیز باشد. موسسه صدای اوتیسم، با سالها سابقه در حوزه خدمات اوتیسم، چندین سال است که اقدام به آموزش و تربیت مربی اوتیسم کرده و دورههای مختلف آنلاین، حضوری و ترکیبی را برای علاقمندان به این حوزه برگزار میکند. برگزاری کلاسهای آنلاین این مزیت را دارد که افراد از اقصی نقاط ایران میتوانند با شرکت در جلسات، به افراد اوتیسم شهر زندگی خود خدمات ارائه کنند.
معمولاً زمانی که والدین متوجه میشوند که کودکشان با اختلال طیف اوتیسم به دنیا آمدند، دستپاچه و ناراحت میشوند. زمانی که متوجه میشوند علاوه بر اتیسم، تشنج و صرع هم دارد احساسات منفیشان تشدید میشود. در حال حاضر تقریباً از هر ۲۶ کودک یکی از آن ها تشنج میکند و یا صرع دارد. تحقیقات نشان میدهد بروز این موضوع در کودکان اتیسم بیشتر میباشد. ما در این مقاله برای شما نکاتی کلی را بیان کردهایم. ممکن است بعضی از نکات این مقاله برای والدین کودک اتیسم با عملکرد بالا، مربیان و … بیشتر کاربرد داشته باشد.
سعی کنید که به دنبال تشخیص درست برای فرزندتان باشید. لزوماً هرکودکی که تشنج میکند صرع ندارد. دلایل دیگری هم وجود دارد مانند تب ناگهانی و یا افت فشارخون. تشخیص باید از پزشکی حاذق و متخصص باشد تا همه ی سابقه کودک را کنار هم بگذارد و تشخیصی مناسب دهد.
زمانی که سلول های عصبی در هر دو طرف از مغز سیگنال های غیرعادی و شدیدی ارسال کنند این اتفاق می افتد. این سیگنال ها می توانند باعث ایجاد اسپاسم های عضلانی، تاری دید و یا به زمین افتادن شوند.
در بخش خاصی از مغز شروع میشود و بر اساس بخشی که در آن اتفاق می افتد، نام گذاری میشود. تشنج های کانونی یا فوکال می توانند تأثیرات جسمی و حسی را ایجاد کنند همچنین ممکن است موجب درک پدیده هایی شود که وجود ندارد.
درصورتیکه افراد تشنج کانونی و گسترده را با هم داشته باشند.
پزشکان در صورتی این را به افراد نسبت میدهند که نتوانند تشخیص دهند نوع آن کانونی میباشد و یا گسترده. دانستن انواع تشنج برای والدین میتواند به آنها کمک کند تا بتوانند راحتتر برای دیگران علت و نوع تشنج کودکشان را توضیح دهند. برخی افراد نزدیک شما ممکن است ندانند درصورتی که برای کودک با اختلال اتیسم چنین اتفاقی رخ دهد چه واکنشی باید نشان دهند. ممکن است به نظرشان ترسناک باشد. بهتر است با صبر و حوصله توضیحاتی به آن ها بدهید.
بسیار مهم است هنگام تشنج کودکتان آرام باشید و رفتاری مناسب از خودتان نشان دهید. اگر شما آرام و خونسرد به نظر برسید دیگران هم آرامش خود را در این مواقع حفظ کرده و نمیترسند.
اگر تشنج کودکتان بر حضور آنها در مدرسه و یا مؤسسهای تأثیر میگذارد احتمالاً فرزندتان به برنامه ی خاصی برای کمک به حفظ سلامتش که شامل مواردی مثل تغذیه، داروها و … نیاز دارد. بسیار مهم است تا شما حتماً با مدرسه فرزندتان در خصوص مسئول پزشکی و بهداشت صحبت کنید و تمامی داروهایی که نیاز است تا در مدرسه مصرف کند را به آنها بگویید.
ممکن است متوجه شوید که معلم فرزندتان در گذشته هم با دانشآموزی با این بیماری، ارتباط داشته است. تشنج هم مانند اتیسم در هر فرد متفاوت است. فرزند شما در زمان تشنج نیازهایی کاملاً متفاوت با دانشآموز دیگر داشته باشد. شما باید با معلم فرزندتان در مورد چیزهایی که دلیل این اتفاق هست صحبت کنید.
چشمک زدن لامپ، کمخوابی، استرس، دارو نخوردن و … باشد.
اطلاع داشتن از این موارد میتواند به معلم کمک کند تا وضعیتی که ممکن است پیش آید را مدیریت کند.
معلم و مسئول بهداشت مدرسه نیاز است بدانند که چه زمانی لازم است تا با اورژانس تماس بگیرند.
برخی از این موارد شامل زمانهایی میشود که:
فرزندتان تنفسش قطع میشود، در زمان تشنج آسیب میبیند، تشنج بیشتر از ٥ دقیقه طول بکشد و یا قبل از هوشیاری کامل دوباره تشنج کند.
مطمئن شوید مدرسه شماره ی همراه شما را درست داشته باشد تا در زمان اورژانسی با شما تماس بگیرد و شما را در جریان بگذارد.
مصرف داروهای تجویز شده برای کودکانی که تشنج میکنند بسیار مهم است. البته بررسی کردن مصرف همه ی داروهای فرزندتان نیز بسیار حائز اهمیت است. والدین باید طبق نسخه ی پزشک داروهایشان را به آنها بدهند بهعنوان والدین شما باید به فرزندتان توضیح دهید که حال خوب او به دلیل مصرف داروهای پزشک طبق نسخه میباشد. البته والدین باید در مورد اثرات احتمالی داروها بر روی کودکشان اطلاع داشته باشند. والدین باید حواسشان به وضعیت کلی فرزندشان مانند اشتها، الگوی خواب، کاهش یا افزایش وزن و … باشد. این موارد اطلاعاتی هستند که هرچند وقت یکبار باید با معلم و پزشک فرزندتان چک کنید.
به عنوان والدین شما باید میان علائم متعدد این بیماری، علائم مختص فرزندتان را بدانید.
لرزش، هوشیاری کم، گیجی، سفت شدن دستوپا، لرزش پا و دست و … میباشد
کودک اوتیسم شما باید علائم خود را بشناسد و بداند که چه زمانی تشنج خواهد کرد. اگر فرزند شما کلام ندارد نیاز است تا به او آموزش دهید در این شرایط از خود مراقبت کند.
بهعنوان والدین کودک، احتمالاً با باورهایی که مردم در هنگام تشنج میگویند سورپرایز شدهاید. یکی از معمولترین باورهای غلط این است قاشق چوبی یا خطکش را در دهان کودک قرار دهید تا از گاز زدن زبانش جلوگیری شود. شما باید به مردم یادآوری کنید تا در زمان تشنج هیچ چیزی را در دهان فرد قرار ندهند. باور غلط دیگر این میباشد که برخی فکر میکنند در این زمان باید دستوپای فرد را بگیرند. درصورتیکه این کار میتواند باعث آسیبدیدن دست، پا و یا استخوان دیگران شود
راههایی که میتواند در هنگام تشنج به جلوگیری از آسیبدیدن فرد کمک کند:
کودک شما ممکن است بعد از تشنج متوجه شود لباسش آلوده شده است و همچنین احساس گیج بودن و خستگی میکند و اگر این اتفاق در کلاس مدرسه رخداده باشد ممکن است احساس شرمساری کند. بهتر است لباسی اضافه همراه فرزندتان بگذارید تا در اتاق مسئول بهداشت و یا اتاقی دیگر لباسش را عوض کند تا دوباره به کلاس برگردد.
بسیاری از افراد ممکن است از شما بپرسند که در زمان وقوع تشنج چه کمکی از دستشان بر میاید. اگر فردی در طول این اتفاق حواسش به بازه زمانی آن باشد کمککننده خواهد بود. شما در آن موقعیت ممکن است فراموش کنید تا طول زمان را اندازه بگیرید. بازه زمانی ٢٠ ثانیه در زمان تشنج برای والدین مانند ٢٠ دقیقه میگذرد. دانستن بازه زمانی دقیق میتواند اطلاعات بسیار ارزشمندی به پزشک فرزندتان بدهد.
کودک با اختلال اوتیسم و تشنج چالشهایی منحصربهفرد را برای خانواده به وجود میاورد. شما باید به او بگویید که هر دوی موارد بالا، او را محدود نمیکند. همزمان با اینکه والدینی با اطلاعات بالا و حمایتکننده برای فرزندتان هستید سعی کنید تا از داشتن فرزند لذت ببرید و به او عشق ورزیدن را بیاموزید. هنگامی که فرزندتان عشق بیقیدوشرط شما را درک کند و احساسات شما را بفهمد میتواند عملکرد بسیار بهتری داشته باشد.
دوست یابی در کودکان اوتیسم، و با نیازهای ویژه، میتواند یک فرایند پرچالش باشد. این…
تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟ فیزیوتراپی و کاردرمانی دو نوع مراقبت توانبخشی هستند. هدف مراقبتهای…
هزینههای درمانی اوتیسم شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتاردرمانی، بار سنگینی روی خانوادهها میگذارد. برای خدمات…
چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم; برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم، برای اعضاء خانواده و…
درمان خودزنی کودکان اوتیسم; خودآزاری در کودکان اوتیسم، یکی از رفتارهای شایع و مخرب است،…
فواید کاردرمانی چیست؟ حدود 70 درصد کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، در پردازش و تنظیم…