پرسش های رایج اوتیسم
علت اوتیسم چیست؟
بر اساس دیدگاههاي موجود درباره سبب شناسی این اختلال میتوان گفت که دانشمندان تاکنون نتوانسته اند علت بروز اختلال طیف اوتیسم را به طور دقیق کشف کنند؛ هرچند آنها بهطور ناهماهنگی مشخص کرده اند که عوامل متعددی مانند عوامل ژنتیکی، وراثت، مشکلات محیطی، سبک زندگی و … میتوانند در بروز این اختلال نقش داشته باشند. اما آنچه نمایان است این است که این اختلال با انحراف در تحول طبیعی دستگاه عصبی (ارتباطات عصبی) در دوران اولیه رشد (کودکی) همراه است.
پسر من تنهایی بازی میکند، آیا اوتیسم دارد؟
ما تنها براساس یک نشانه تشخیص اوتیسم نمیدهیم.
تنهایی بازی کردن در سنین خاصی مشکل تلقی نمیشود، اما اگر کودک شما با هیچ کودک دیگری ارتباط برقرار نمیکند، روش های خاصی برای بازی دارد، وسایلش را شریک نمیشود، به اسمش واکنشی ندارد، علاقه مندی های محدود و تکراری دارد، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
آیا اختلال طیف اوتیسم درمان دارد؟
اوتیسم یک اختلال رشدی عصبی است. علائم این اختلال در سنین کودکی و در حدود 3 سالگی خود را نشان میدهد. شدت و علائم این اختلال در هر فردی متفاوت است. علت اصلی بهوجودآمدن اختلال اوتیسم مشخص نیست. اصلیترین و کلیدیترین نکته در درمان و آموزش کودک دارای اوتیسم شروع بهنگام توانبخشیها است.
آیا اختلال طیف اوتیسم از طریق آزمایش خون، قابلتشخیص است؟
تستهای تشخیصی رایج و آزمایش خون بهعنوان راههای تشخیصی اوتیسم در مرحلهی تحقیق و آزمایش هستند و تا به امروز نمیتوان از طریق این آزمایشها اختلال اوتیسم را تشخیص داد.
رژیم خوراکی خاصی برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم وجود دارد؟
قطعاً رژیم غذایی خاصی برای این اختلال وجود ندارد، اما بهتر است از خوراکیهای محرک همچون، کافئینها و مواد افزودنی غیرطبیعی اجتناب شود. ویتامینها و میوهها و سبزیجات طبیعی، مواد معدنی و پروبیوتیکها مفید هستند. البته نکتهی مهم، توجه به علایق و بررسی وضعیت پردازش حسی کودک بهویژه، حواس چشایی و بویایی و وضعیت دهانی او است.
اختلال طیف اوتیسم چگونه قابلتشخیص است؟
بر اساس علائم بالینی اختلال طیف اوتیسم در سنین کودکی و در حدود 3 سالگی قابلشناسایی است. همچنین از طریق تستهای غربالگری و تشخیصی مانند: گارس [1]3، ام چت[2] قابلتشخیص است.
بهترین درمان برای اختلال طیف اوتیسم چیست؟
در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای اوتیسم وجود ندارد، اما مداخلات بسیاری برای استفاده و توانبخشی وجود دارد. این مداخلات میتوانند برخی علائم را کاهش دهند و توانایی شناختی و مهارتهای کودک را افزایش دهند. درمانهایی همچون: کار و گفتاردرمانی، حسی و حرکتی و رفتاری – شناختی از جمله درمانهای مؤثر در توانبخشی این کودکان است.
آیا با بالارفتن سن کودک، اوتیسم او از بین میرود؟
در واقع پاسخ قطعی به این سؤال ” خیر” است. علائم اوتیسم در اوایل کودکی شروع میشود و در طول زندگی ادامه مییابد. طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی رهاشدن از اوتیسم با بزرگشدن، غیرممکن است.
آیا اختلال طیف اوتیسم با دارو درمان میشود؟
“هیچ دارویی برای درمان اختلال طیف اوتیسم وجود ندارد”. داروها تنها میتوانند نشانههای جانبی این اختلال را کاهش دهند. اختلال طیف اوتیسم اختلالی است که کودک با آن متولد میشود، با آن رشد کرده و بزرگ میشود و در تمام مراحل زندگی اوتیسم همراه کودک میماند. داروهای مختلفی برای کودکان طیف اوتیسم تجویز میشود که بعضی از علائم را کاهش میدهند؛ اما هیچکدام نمیتوانند علت اوتیسم را از بین ببرند و اوتیسم را درمان کنند.
بهترین زمان دریافت خدمات برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم چه زمانی است؟
در درمان اختلال طیف اوتیسم آنچه که اهمیت ویژهای دارد شروع زودهنگام درمان است. کودکان با اختلال طیف اوتیسم در صورت تشخیص سریعتر و آغاز درمان بهموقع میتوانند تا حدود زیادی چالش ها را جبران کنند.
علائم دقیق بالینی برای تشخیص اختلال طیف اوتیسم چیست؟
نمیتوانیم تنها بر اساس یک نشانه تشخیص اختلال طیف اوتیسم بدهیم اما در منابع دو حوزهی اصلی برای نشانههای اوتیسم وجود دارد که شامل نقص در ارتباطات و روابط اجتماعی و علایق محدود و تکراری است. اگر کودک شما با هیچ فرد دیگری ارتباط برقرار نمیکند، روشهای خاصی برای بازی دارد، به اسمش واکنشی ندارد، علاقهمندیهای محدود و تکراری دارد، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
آیا اوتیسم قابلانتقال به غیر است و واگیر دارد؟
برخی از والدین در مورد ارتباط فرزندانشان با کودکان با اختلال طیف اوتیسم، نگران هستند. اما اوتیسم قابلانتقال نیست و نمیتواند از فردی به سایر افراد سرایت کند. حتی درصورتیکه کودک شما به طور مداوم با کودک طیف اوتیسم در ارتباط باشد هم نمیتواند دچار اوتیسم شود.