مقالات

اوتیسم و دندانپزشکی; مراجعه دشوار کودکان اوتیسم به دندان پزشکی

اوتیسم و دندانپزشکی; وضعیت دهان و دندان کودکان اوتیسم توجه ویژه نیاز دارد. اتیسم یک اختلال عصبی تحولی است که برای اولین‌بار در سال 1943 شناخته‌شده است. کودکان اوتیسم اغلب در سه سال اول زندگی تشخیص داده می‌شوند و شیوع آن در پسرها 4 برابر دختران است. از علائم بارز افراد عدم برقراری ارتباطات اجتماعی، اشکالات یادگیری و اختلالات تکلم است. وضعیت دهان و دندان این کودکان توجه ویژه نیاز دارد؛ زیرا برای کودکانی که اختلال اوتیسم دارند رفتن به دندانپزشکی بسیار سخت است. اگرچه برخی متخصصان در حال تلاش برای یافتن راه حل‌هایی برای بهبود این شرایط هستند اما بسیاری از والدین و افراد اوتیسم هنوز چالش‌های زیادی دارند.

علت مراجعه دشوار کودکان اوتیسم به دندان پزشکی

 چراغ‌های روشن، نشستن طولانی‌مدت، صداهای جدید ترسناک در یک مکان ناآشنا، تماس غریبه‌ها با دهان و اختلال در برنامه روزانه‌ همه بسیار طاقت‌فرسا است. والدین به‌اندازه کودکان از بحران دندانپزشکی می‌ترسند، والدین بیش از هر چیز نگران عدم پذیرش کارکنان دندانپزشکی و ایجاد تجربه بد برای کودک هستند که خودش کار را سخت‌تر می‌کند؛ زیرا هنگامی که کودک اوتیسم برای اولین تجربه خاطره بدی از دندانپزشکی در ذهنش بماند تغییر آن خاطره بسیار سخت است. همه این موانع باعث می‌شود والدین یا بزرگسالان اوتیسم مراجعه به دندانپزشکی را به تعویق بیندازند.

چرا کودکان اوتیسم بیشتر در معرض مشکلات دندان هستند؟

 به دلیل حساسیت‌های حسی، مشکلات هماهنگی چشم و دست در مسواک‌زدن کودکان اوتیسم و خشکی دهان ناشی از مصرف دارو یا برخی عادات غذایی نسبت به سایر کودکان بیشتر در معرض پوسیدگی و مشکلات بهداشتی دندان هستند. ازآنجایی‌که پیداکردن دندانپزشکی که با کودکان اوتیسم آَشنا باشد کمی سخت است به همین دلیل افراد اوتیسم اغلب دوره‌های طولانی‌تری را بدون مراقبت‌های موردنیاز خود می‌گذرانند که خودش یک‌چرخه معیوب ایجاد می‌کند.

 

 

نکاتی برای آسان‌تر شدن مراجعه کودکان اوتیسم به دندانپزشک

  • همه دندانپزشکان با کودکان اوتیسم کار نمی‌کنند. قبل از مراجعه باید سؤالاتی از مطب دندانپزشکی بپرسید مثل‌اینکه، آیا با بچه‌های خاص کار می‌کنید؟ چطور با اضطراب کودکان برخورد می‌کنید؟ آیا والدین می‌توانند در روند درمان کنار کودک خود باشند؟ اگر رفتار کودک باعث سخت‌تر شدن کار شما بشود چه می‌کنید؟
  • پاسخ دندانپزشک را به‌دقت بررسی کنید. در حالت ایدئال، دندانپزشک باید در زمینة کودکان خاص تجربه داشته باشد، درمورد اضطراب کودکان راهکار ویژه‌ای داشته باشد، به والدین اجازه دهد در هنگام روند دندانپزشکی در کنار کودک اوتیسم خود بمانند و درخصوص رفتارهای کودک راه حل مناسبی داشته باشد.
  • سعی کنید در قالب کتاب یا چندین عکس، آنچه در مطب دندانپزشکی رخ می‌دهد را به کودک نشان داده و برای او توضیح دهید. تصاویر را می‌توانید به‌صورت آنلاین پیدا کنید یا خودتان از مطب دندانپزشک عکس بگیرید. بهتر است قبل از مراجعه، به‌صورت داستان روند کار را توضیح دهید و کتاب و مجموعه عکس‌ها را با خود بیاورید. همچنین بهتر است یک نسخه از آن را به دندانپزشک بدهید تا از آن برای درمان کودک استفاده کند.
  • برخی از ابزارهای دندانپزشکی را بخرید یا قرض بگیرید تا قبل از مراجعه، کودک اوتیسم بتواند آن‌ها را از نزدیک ببیند و لمس کند.
  • اگر کودک به نور زیاد یا صدا حساس است، عینک‌آفتابی ومحافظ گوش برای او ببرید.
  • بیهوشی عمومی در دندانپزشکی: برای این دسته از کودکان ممکن است ماندن بر روی یونیت دندانپزشکی برای مدت نسبتاً طولانی دشوار و آزاردهنده باشد. در نتیجه بیهوشی عمومی بهترین راهکار ممکن برایدرمان مشکلات دندان‌پزشکی کودکان اوتیسم و بیش‌فعال است. در برخی مواقع ممکن است مدت‌زمان دریافت خدمات دندانپزشکی کودکان قدری طولانی‌تر از حد معمول باشد. در این شرایط دندانپزشک باید به‌صورت هم‌زمان روی تعدادی از دندان‌های کودک کار کند، در نتیجه روند درمان طولانی‌تر شده و برای راحتی کودک از بیهوشی عمومی استفاده می‌کنند.

 

نتیجه‌گیری

والدین می‌توانند با تنظیم رژیم غذایی برخی از مشکلات دهان و دندان کودکان معلول را کاهش دهند. برای کاهش مشکلات پوسیدگی دندان در معلولان می‌توان میزان دفعات خوردن کربوهیدرات‌ها و مواد چسبنده را کاهش داد. استفاده از ژل‌های فلوراید برای معلولان نیز می‌تواند ساختار دندان‌ها را محکم کند و روند پوسیدگی را کاهش دهد. همچنین وارنیش فلوراید نیز برای آنان تأثیر خوبی دارد.

ضروری است که به نحوه مسواک‌زدن توجه شود تا جلوی پوسیدگی و درد دندان گرفته شود؛ چون وقتی این افراد به بیماری‌های دهان و دندان مبتلا شوند، نیاز به خدمات دندانپزشکی بیمارستانی و دندانپزشکی تحت بیهوشی دارند که هزینه‌های زیاد و چندبرابری به همراه خواهد داشت.

صدای اوتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان مبتلا به اوتیسم فراهم نماید.
والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک مبتلا به اتیسم خود دارید، دوره ی والد-مربی به شما کمک می‌کند تا بتوانید آموزش‌های لازم را در این زمینه دریافت نمایید. همچنین می‌توانید برای اطلاع از نحوه و شرایط شرکت در دوره از طریق شماره تلفن‌های 02188616931 و 02188616932 ، با ما در ارتباط باشید.

 

adminnew2

Recent Posts

دوست یابی در کودکان اوتیسم; پنج گام برای کمک به فرزند دارای اختلال اوتیسم برای دوستیابی

دوست یابی در کودکان اوتیسم، و با نیازهای ویژه، می‌تواند یک فرایند پرچالش‌ باشد. این…

3 هفته ago

تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟

تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟ فیزیوتراپی و کاردرمانی دو نوع مراقبت توانبخشی هستند. هدف مراقبت‌های…

1 روز ago

هزینه های سرسام آور درمانی افراد اوتیسم

هزینه‌های درمانی اوتیسم شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتاردرمانی، بار سنگینی روی خانواده‌ها می‌گذارد. برای خدمات…

5 روز ago

چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم

چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم; برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم، برای اعضاء خانواده و…

1 هفته ago

خودزنی در کودکان اوتیسم; راهکارهایی برای آرام کردن کودک ASD

درمان خودزنی کودکان اوتیسم; خودآزاری در کودکان اوتیسم، یکی از رفتارهای شایع و مخرب است،…

2 هفته ago

فواید کاردرمانی در درمان کودکان اوتیسم

فواید کاردرمانی چیست؟ حدود 70 درصد کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، در پردازش و تنظیم…

3 هفته ago