محیط مناسب برای کودکان اوتیسم چگونه باید باشد؟ اگر کودک اوتیسم از همان بچگی در یک محیط تخصصی و باکیفیت تحت آموزش زودهنگام قرار بگیرد، پیشرفت قابلملاحظهای در زمینه ناهنجاریهای رفتاری، عاطفی، فیزیکی و شناختی خواهد داشت. کودک در جریان محیطی که در آن قرار گرفته یادگیری کسب خواهد کرد. عوامل محیطی و محیطهای انعطافپذیر میتوانند تأثیری بسیار قوی در برقراری ارتباط این افراد با دیگران و محیط پیرامون خود و همچنین ارتقا تعاملات اجتماعی آنها داشته باشد.
صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم، فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.
به اعتقاد پیاژه سازش با محیط یکی از دو شکل هوش در انسان است. محیط مطلوب و باکیفیت میتواند بهعنوان عاملی، انگیزه کودک را در برقراری ارتباط با محیط اطراف افزایش دهد، که خود زمینهساز پرورش خلاقیت و رشد اجتماعی او در محیطهای کالبدی و آموزشی است.
آموزش و طراحی یک محیط مناسب جهت آموزشهای نوین زمینهساز خلاقیت و رشد فراگیر کودک است. لازمه یک آموزش مطلوب برای پرورش کودک بهویژه کودکانی با اختلال اوتیسم خلق فضاهایی سازگار در جهت فعالیت و نیازهای خاص کودک در محیط است. فضاهایی که علاوه بر دارا بودن شرایط مطلوب کالبدی، زمینهساز رشد فکری، اجتماعی و عاطفی کودک هم باشد.
محیط مناسب برای کودکان اوتیسم، از میز او، تا نورپردازی را شامل میشود و محیط پر از عوامل مخل میتواند، باعث حواسپرتی او شود. چیدمان اتاق تجربه یادگیری مثبتی برای کودک فراهم خواهد کرد. در این راستا باتوجهبه افزایش روزافزون کودکان اوتیسم و حساسیتهای رفتاری و رشد اجتماعی آنها نسبت به محیطهای جدید غیر از خانه، محیطهای آموزشی باید امنیت و آزادی عمل و مشارکت را در غالب فعالیتهای گروهی برای کودکان اوتیسم فراهم آورند به همین جهت ضرورت طراحی محیط مناسب برای کودکان اوتیسم، بسیار حائز اهمیت است. فضاهایی که بتواند باتوجهبه نوع آموزش قابلتغییر باشد.
محیطهای انعطافپذیر باید متناسب با نیاز کودکان در جهت نوع فعالیت و عملکردهای آنها تغییرپذیر باشد و از مؤلفههای محیطی مناسب برای طراحی محیطهای مختص به این کودکان برخوردار باشد. چراکه آموزش این کودکان نمیتواند معطوف به کلاسهای درس و فقط بهصورت کلامی باشد. آنها علاوه بر تمرینات لازم جهت ارتقا رشد ذهنی به فضاهای باز برای انجام تمرینات فیزیکی و جسمی خود نیاز دارند. این فضاها میتوانند قابلیت غیرکالبدی و طبیعی داشته باشند و کودکان بهصورت تخصصی در این محیطها تحت آموزش قرار گرفته و به انجام فعالیتهای موسیقی، ورزشی، بازیهای گروهی و به مشارکت اجتماعی میپردازند.
محیط مناسب برای کودکان اوتیسم باید به شکل تخصصی و مستمر با استفاده از روشهای آموزش متفاوت شکل بگیرد تا بتوانیم به یک درک و شناخت کلی از علایق کودک دست پیدا کنیم و کودک را تحت یک آموزش مناسب قرار دهیم؛ زیرا این کودکان دارای ویژگیهای فردی و رفتاری خاصی هستند و به همین جهت نمیتوان برای آموزش آنها از یک شیوه آموزشی هماهنگ برای آنها استفاده کرد. به همین منظور محیطهای آموزشی این کودکان باید دارای فضاهای کالبدی و غیرکالبدی متفاوت همسو با نوع آموزش آنها باشد.
برخی کودکان اوتیستیک نمیتوانند مثل دیگر افراد صداهای ناخواسته یا مزاحم را حذف کنند؛ بنابراین تا حد ممکن خانه را در مقابل صدا محافظت کنید. مثلاً موکت بهتر از پارکت است؛ چون صدا را جذب میکند.
بوهایی که دیگران ممکن است اصلاً متوجه آن نشوند برای کودکان اوتیسم بتواند بسیار آزاردهنده باشد. به این موضوع دقت کنید؛ مثلاً عطر و خوشبوکننده.
اگر کودک اوتیستیک دارید بهتر است خانه رنگهای تند و محرک نداشته باشد، مثلاً دیوارها را رنگ کرم بزنید (نه مثلاً زرد یا سفید). از کاغذدیواریهای طرحدار پرهیز کنید. در کل سعی کنید سطح دیوارها و وسایل خانه تا حد ممکن ساده و بدون طرح باشد.
اگر برایتان مقدور است برای کودک اتاق بازی و آرامش در نظر بگیرید و آن را با وسایل مناسب تجهیز کنید. اگر کودک شما فضای باز برای بازی و دویدن ندارد ممکن است برخی وسایل برای تخلیه استرس و همچنین فعالیت سودمند باشد.
نظریهپردازان روانشناسی محیط با بررسی الگوهای رفتار کودکان در محیطهای آموزشی به مواردی که در فرایند یادگیری کودک نقش مهمی دارد و برای طراحی محیطهای آموزشی کودک محور بهخصوص کودکان با نیازهای خاص اشاره کردهاند. این موارد عبارتاند از
آموزش مهارت های خودیاری اوتیسم، یکی از کارهایی است، که حتما باید در فهرست بایدهای…
برنامه های تفریحی اوتیسم؛ زمانی که والدین تشخیص اختلال طیف اوتیسم را، برای فرزند خود…
همدلی در تیم درمان اوتیسم حرف اول را میزند. زمانی که در تیم درمانی اوتیسم…
تاثیر داروهای سروتونین بر اوتیسم و تعدیل عملکرد عصبی و کمک به بهبود کودکان چیست؟ زمانی…
نظریه انگیزش اجتماعی و اوتیسم; در سالهای اخیر با افزایش قدرت تشخیص و آگاهی از…
هورمون درمانی چیست؟ با شیوع اختلال طیف اوتیسم در سراسر جهان، دانشمندان همواره به دنبال…