اوتیسم باهوش به چه معنا است؟ آیا همهی افراد اوتیسم باهوش هستند؟ اگر میخواهید بدانید اختلال طیف اوتیسم چیست؛ باید گفت که اختلال اوتیسم یا طیف اوتیسم (ASD)یک اصطلاح گسترده است که پزشکان و روانشناسان از آن برای توصیف گروهی از افراد با اختلال در عملکردهای رشدی- عصبی استفاده میکنند. این اختلال با مشکلات ارتباطی و تعامل اجتماعی مشخص میشود. افراد با اختلال طیف اوتیسم اغلب علائم یا الگوهای رفتاری محدود، تکراری و کلیشهای را نشان میدهند. اصطلاح «طیف» در این تعریف نشاندهندهی این حقیقت است که علائم در بین افراد مختلف متفاوت است و انواع و شدت متغیری دارند. اوتیسم در پسران چهار الی پنج برابر بیشتر از دختران است.
یکی از کلیشههای رایج در مورد افراد با اختلال طیف اوتیسم این فرض است که همه افراد با اختلال طیف اوتیسم فوق العاده باهوش هستند یا دارای بهره هوشی بالایی هستند. این تصور غلط حاصل برخی نمایشها و فیلمها در رسانهها و داستانهای افراد با تواناییهای خارقالعاده در زمینههای خاص مانند ریاضیات یا موسیقی است. بهتر است بدانید که حقیقت فراتر از داستانها است.
طبق تحقیقات، سطح بهره هوشی در بین افراد با اختلال اوتیسم بهطور قابلتوجهی، مانند جمعیت عمومی، متفاوت است. درحالی که برخی از افراد با اختلال طیف اوتیسم ممکن است دارای ناتوانیهای ذهنی و نمرات هوشی پایینتری باشند، برخی دیگر ممکن است دارای هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط باشند. طبق یک مطالعه، حدود 30 درصد از افراد با اختلال طیف اوتیسم دارای ناتوانی ذهنی هستند که اغلب با ضریب هوشی زیر 70 تشخیص داده میشوند.
یکی از دلایل هوش بالا در برخی افراد اوتیسم، سندرم ساوانت است. سندرم ساوانت با مهارتها یا تواناییهای خارقالعاده در زمینههای خاص مانند حافظه، ریاضیات، هنر یا موسیقی مشخص میشود. تخمین زده میشود که تقریباً 10٪ از افراد با اختلال طیف اوتیسم به نوعی مهارتها و توانمندیهای یک دانشمند را نشان میدهند.
اختلال طیف اوتیسم همچنین با مشخصات و نقاط قوت شناختی منحصربهفرد مرتبط است. بسیاری از افراد با اختلال طیف اوتیسم توانمندیهای بسیاری در تفکر دیداری (فکر کردن با تصاویر)، توجه به جزئیات و تشخیص الگو دارند. این تواناییهای شناختی میتواند به موفقیت در زمینههای تخصصی مانند مهندسی، فناوری و هنر کمک کند. با اینحال، این نقاط قوت لزوماً با ضریب هوشی بالا در همه موارد مرتبط نیستند.
شناخت و درک اختلال اوتیسم در سالهای اخیر بهطورقابل توجهی افزایش یافته است و نور امیدی را برای افراد استثنایی، که دنیا را از دریچهای منحصربه فرد میبینند، روشن کرده است. افراد مشهور بسیاری در دنیا علیرغم داشتن اختلال طیف اوتیسم، با استعداد و نبوغ خود، کمکهای قابل توجهی به جوامع مختلف کردهاند. داستانهای آنها، فقط یک داستان الهامبخش ساده نیست؛ آنها با روایت داستانهای زندگی خود، بر تواناییها و پتانسیلهای افراد با اختلال طیف اوتیسم تأکید میکنند.
شاید تعجب کنید اگر متوجه شوید که برخی از تأثیرگذارترین چهرهها و افراد مشهوری که دستاوردهایشان دنیای ما را در طول تاریخ و امروز دگرگون کرد، افرادی با اختلال طیف اوتیسم هستند.
برخی از افرادی که در مورد آنها صحبت میکنیم، تشخیص رسمی اختلال طیف اوتیسم یا آنچه قبلاً به عنوان اختلال آسپرگر شناخته میشد را دارند. برخی دیگر ممکن است تشخیص رسمی نداشته باشند، اما ممکن است خود را به عنوان فردی با اختلال اوتیسم معرفی کرده باشند؛ همچنین برای برخی از افرادی که به آنها اشاره خواهیم کرد، بسیاری حدس میزنند که این افراد احتمالاً واجد شرایط و ویژگیهای اختلال طیف اوتیسم هستند.
هیچ راهی برای اطلاع دقیق وجود ندارد، اما بسیاری از مردم معتقدند که آلبرت انیشتین امروزه واجد شرایط و ویژگیهای اختلال طیف اوتیسم است.
آنتونی هاپکینز یک بازیگر مشهور و دارنده جوایز بسیاری در این عرصه است. او در کودکی تشخیص سندرم آسپرگر را دریافت کرد. برخی از ویژگیهای اختلال اوتیسم در او شامل تفکر وسواسی، مشکل در حفظ روابط دوستانه و برقراری تماس چشمی بههنگام ارتباط با دیگران است.
اعتقاد براین است که چارلز داروین دارای اختلال طیف اوتیسم است. داروین فردی بسیار ساکت بود که از تعاملات اجتماعی اجتناب میکرد. او همچنین ترجیح میداد با نوشتن به جای کلام با دیگران ارتباط برقرار کند و تمرکز زیادی روی کار خود داشت.
بسیاری بر این باورند که امیلی دیکنسون، شاعر کلاسیک (1830-1886)، دارای ویژگیهای اختلال اوتیسم بوده است. او میان مردم تنها بود، او شیوهای اصولی و ثابت در لباس پوشیدن داشت و در تعامل با کودکان بهتر از بزرگسالان بود.
تصور عموم این است که بیل گیتس فردی با اختلال طیف اوتیسم است. او دارای رفتاری حرکتی و کلیشهای است، یک الگوی گفتاری یکنواخت دارد و از تماس چشمی با دیگران اجتناب میکند.
اعتقاد بر این است که تسلا حساسیتهای زیادی داشت. او به نور و صدا بسیار حساس بود. همچنین، او تنها بودن را ترجیح میداد و گمان میرود که به عدد سه وسواس داشت.
هر فرد با اختلال طیف اوتیسم، تجربه منحصربهفردی دارد، با اینحال، متخصصین و روانشناسان عموماً افراد با اختلال طیف اوتیسم را با توجه به شدت نقایص اجتماعی و رفتارهای بازدارنده، در سه سطح تقسیم میکنند:
1. سطح یک: افرادی که در انتهای طیف و در بخش خفیف آن هستند. آنها دشواریهای اندکی در تعاملات اجتماعی دارند و علائم و نشانههای اوتیسم در آنها محدود و یا قابل کنترل توسط فرد است.
2. سطح دو: افراد در سطح دو با چالشهای ارتباطی و بینفردی بسیاری دست و پنجه نرم میکنند و مشکلات و چالشهای زیادی بههنگام روبهرو با تغییرات در عادات و روتینهای زندگی خود دارند.
3. سطح سه: افرادی که شکل شدیدتری از اوتیسم را دارند. افراد در این سطح ممکن است کمتوانیهای ذهنی نیز داشته باشند. این افراد همچنین ممکن است قادر به صحبت کردن نباشند و یا هنگامی که در معرض نورها، صداها و بافتهای خاصی قرار میگیرند، به شدت احساس ناراحتی کنند.
هیچ آزمون خاص یا آزمایش بهخصوصی برای تشخیص اوتیسم وجود ندارد؛ با اینحال، متخصصین میتوانند این اختلال را در دوران کودکی و قبل از ۳ سالگی به کمک گزارشات والدین از رفتارهای کودک و برخی مشاهدات در کلینیکها تشخیص دهند. اوتیسم یک اختلال مادامالعمر و همیشگی است و در هیچیک از آزمایشات بالینی، زنتیکی و یا حتی آزمایشات دوران بارداری قابل تشخیص نیست.
از نظر پزشکی و قانونی، اختلال طیف اوتیسم یک معلولیت است؛ زیرا که سبب ناتوانی فرد در انجام برخی از فعالیتهای روزانه و اختلال در عملکرد تحصیلی، شغلی و زندگی فرد میشود. با اینحال، به گفته برخی متخصصان سلامت روان، همه افراد با اختلال طیف اوتیسم به عنوان معلول شناخته نمیشوند، زیرا اختلال اوتیسم یک طیف است و تمامی افراد در این طیف ویژگیهای یکسانی ندارند و ممکن است تنها برخی از افراد اوتیسم نیازمند حمایت همیشگی نباشند.
صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.
دوست یابی در کودکان اوتیسم، و با نیازهای ویژه، میتواند یک فرایند پرچالش باشد. این…
تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟ فیزیوتراپی و کاردرمانی دو نوع مراقبت توانبخشی هستند. هدف مراقبتهای…
هزینههای درمانی اوتیسم شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و رفتاردرمانی، بار سنگینی روی خانوادهها میگذارد. برای خدمات…
چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم; برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم، برای اعضاء خانواده و…
درمان خودزنی کودکان اوتیسم; خودآزاری در کودکان اوتیسم، یکی از رفتارهای شایع و مخرب است،…
فواید کاردرمانی چیست؟ حدود 70 درصد کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، در پردازش و تنظیم…