مقالات

سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال

اهمیت سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال چیست؟ عصر جدید را، همه به عنوان عصر فناوری‌های نو می‌شناسند. تکنولوژی‌هایی که هر لحظه پیشرفته‌تر و البته پیچیده‌تر می‌شوند. این تکنولوژی‌ها قرار است، کیفیت زندگی ما را بالاتر ببرند و از ابعاد مختلف سلامت، آموزشی، سرگرمی و کاری به ما خدمت کنند.

در عین حال فناوری‌های پیشرفته، نقشی دو سویه برای ما ایفا می‌کنند. آنها ممکن است در عین حال، که از بعضی ابعاد زندگی را برای ما ساده‌تر می‌کنند، ما را با چالش‎‌های مختلفی در حوزه‌های گوناگون هم مواجه کنند. بچه‌های اوتیسم، هم از مزایا و آسیب‌های این تکنولوژی‌ها در امان نیستند. سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال، می‌تواند از ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار بگیرد.

اهمیت سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال

درست است که دستگاه‌های حسی مدرن، به کمک کودکانی که از انواع اختلالات حسی رنج می‌برند آمدند، تا زندگی را برای آنها بهتر کنند؛ اما تکنولوژی فقط به این موارد خلاصه نمی‌شود. درست است که شبکه‌های مجازی، امکان تعاملات آنلاین را، برای بچه‌هایی که با ارتباطات رودررو مشکل دارند فراهم می‌کنند، اما هر وسیله‌ای می‎تواند به اهداف مختلف استفاده شود. در ادامه به مبحث مهم سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال، می‌پردازیم و درخصوص ایجاد تعادل بین دو دنیای دیجیتال و دنیای واقعی، صحبت خواهیم کرد.

تأثیر فناوری و دنیای دیجیتال بر کودکان اوتیسم

فناوری در خدمت و خیانت سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال است. از یک طرف می‌توانیم به اپلیکیشن‌هایی اشاره کنیم، که مثلاً به کودکان این امکان را می‌دهند، تا در محیطی تحت کنترل و قابل بازآفرینی، حضور در محیط‌های اجتماعی را تمرین کنند. عینک گوگل یکی از پروژه‌های مهم این غول فناوری است، که به عنوان یک گجت درمانی طراحی شد، تا زندگی کودکان اوتیسم را بهتر کند. عینک ویژه گوگل به کودک کمک می‌کند، تا حالات چهره افراد را تشخیص دهد و در صورتی که کودک پاسخ درست بدهد، جایزه دریافت خواهد کرد.

زمانی بود که کودکان اوتیسم، بخاطر ناتوانی در کلام و صحبت نکردن با سایرین، از بسیاری از تعاملات اجتماعی محروم می‌شدند، اما امروز این کودکان با انواع تبلت‌ها و دستگاه‌های هوشمند، می‌توانند به شیوه خود با دیگران صحبت کنند و البته نیازهای خودشان را، با این دستگاه‌ها بیان کنند. اما یکی از مسائلی که نباید از آن غافل بشویم، سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال است، که به آن بیشتر می‌پردازیم.

اضطراب و استرس ناشی از استفاده از فناوری

شبکه‌های اجتماعی، امروزه کنترل زندگی ما را در دست گرفتند. تلاش برای گرفتن لایک بیشتر و نگرانی از کامنت‌های منفی، فکر ما را به خود مشغول می‌کند. ما صبح با چک کردن شبکه‌های اجتماعی، از خواب بیدار می‌شویم و شب قبل از خواب، شبکه‌های اجتماعی خود را بررسی می‌کنیم. اقدامی که اتفاقاً مورد انتقاد متخصصین خواب است و به نظر آنها، می‌تواند در مختل شدن خواب شب ما و تحت تاثیر قرار گرفتن روزی که قرار است شروع کنیم، بیانجامد. حالا اگر این اقدام ساده تا این حد روی افراد عادی تاثیر دارد، سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال چه آسیب‌هایی خواهد دید؟

یکی از آسیب‌های جدی که سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال را تحت تاثیر قرار می‌دهد، قلدری مجازی است. در فضای مجازی افراد این امکان را دارند، که بدون اینکه دیده بشوند، نظر بدهند. گاهی این فرصت می‌تواند به تهدیدی برای دیگران تبدیل شود و مثلاً پستی که کودک اوتیسم می‌گذارد، با تحقیر و یا توهین افرادی در فضای مجازی قرار بگیرد. این کار روی سلامت روان کودک، اثر بسیار دارد و می‌تواند اضطراب و استرس جدی به او وارد کند.

ایجاد تعادل بین دنیای دیجیتال و سلامت روان

با توجه به تهدیدهایی که در فضای مجازی، در انتظار کودک اوتیسم هستند، ایجاد تعادل بین دنیای دیجیتال و سلامت روان و دنیای واقعی ضروری است. سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال، می‌تواند مورد آسیب جدی قرار بگیرد، در صورتی که کودک زمان زیادی را در شبکه‌های اجتماعی، یا حتی پشت بازی‌های آنلاین بگذراند. در این صورت کودک ممکن است، در برخی مهارت‌ها، مثل مهارت تعامل آنلاین، آشنایی با تکنولوژی و کاربرد استراتژی برای برنده شدن در بازی‌های آنلاین و دوست‌یابی آنلاین را در خود پرورش دهد، اما از دنیای واقعی جا مانده و برخی مهارت‌های دیگر را، از دست خواهد داد.

کودک اوتیسم در نهایت، در دنیای واقعی زندگی می‌کند و با انسان‌های واقعی، تعامل خواهد داشت و اتکای صرف به دوستی‌های مجازی می‌تواند، تماس وی را با واقعیت از او بگیرد. علاوه بر آسیب‌های سلامت روان کودکان اوتیسم در دوران دیجیتال، باید به تاثیر یکجانشینی برای مدت طولانی، طی انجام بازی‌های آنلاین و یا کاربرد تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند، در این کودکان هم پرداخت. کودکان نیاز دارند، تا با فعالیت فشارهای حسی خود را آزاد کنند. آنها باید با دویدن، راه رفتن، پریدن و انجام فعالیت‌های جسمانی عضلات خود را تقویت کنند و روی مهارت‌های جسمانی خود کار کنند. ویژگی‌ای که با یکجانشینی، برای مدت طولانی میسر نخواهد شد.

در این راستا، وجود قوانین در منزل برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای تکنولوژیک، ضروری است. خانواده باید به این قوانین پایبند باشند و والدین نیز، باید با نظارت دقیق در میزان استفاده از تکنولوژی، بین زندگی واقعی و زندگی مجازی کودکان، تعادل برقرار کنند.

adminnew2

Recent Posts

بررسی علمی تاثیرات استفاده از وسایل دیجیتال بر رفتار کودکان اوتیسم

تاثیر وسایل دیجیتال بر رفتار کودکان چیست؟ این تکنولوژی‌ها گاهی به کمک ما می‌آیند و…

2 ماه ago

روش های بهبود بهداشت عمومی در کودکان اوتیسم

اهمیت بهداشت عمومی در کودکان اوتیسم چیست؟ با توجه به نیازهای ویژه افراد دارای اختلال…

2 ماه ago

ارتباط بین تحریکات حسی و ارتباط چشمی در کودکان اوتیسم

تحریکات حسی و ارتباط چشمی کودکان اوتیسم؛ از مشخصه‌های اوتیسم انواع حساسیت‌ها به صداها، بوها،…

2 ماه ago

نقش پشتیبانی روانشناختی در بهبود کیفیت زندگی کودکان دارای اختلال اوتیسم

پشتیبانی روانشناختی اوتیسم چیست؟ کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، با انواع چالش‌های روانی، عاطفی، شناختی…

2 ماه ago

توانایی های حرکتی و اجرایی کودکان اوتیسم+ روش های موثر برای کمک به کودکان

توانایی های حرکتی و اجرایی کودکان اوتیسم معمولا به دلیل این اختلال با مشکلاتی روبه‌رو…

2 ماه ago

حافظه کودکان اوتیسم; روش هایی برای بهبود حافظه فعال در کودک

حافظه کودکان اوتیسم؛ یکی از چالش‌های رایج برای افراد دارای اختلال اوتیسم و اطرافیان آنها…

2 ماه ago