دوست یابی در کودکان اوتیسم، و با نیازهای ویژه، میتواند یک فرایند پرچالش باشد. این کودکان نیازمند توجه و حمایت بیشتری هستند تا بتوانند روابط اجتماعی خود را بسازند و با دیگران ارتباط برقرار کنند. دوستیابی برای هر کودکی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ اما برای کودکان با نیازهای ویژه، این مسئله میتواند چالش بیشتری به همراه داشته باشد. ما بهعنوان والدین و مربیان میتوانیم نقش مهمی در تشویق دوستیابی این کودکان داشته باشیم.
صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم، فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.
افراد اوتیسم میتوانند باتوجهبه شدت و نوع اوتیسمشان، دارای چالشهای مختلف در برقراری ارتباط با دیگران باشند. هرچند برخی از آنها در ارتباط برقرار کردن مشکل دارند، اما با توسعه مهارتهای دوستیابی میتوانند ارتباطات بهتری برقرار کنند.
زمینه مناسبی را برای کودک اوتیسم فراهم کنید تا کیفیت رابطه را درک کند. بسیار مهم است که کودک برای روابط تمایز قائل شود. مثلا تصور بعضی از کودکان با اختلال طیف اوتیسم از دوست فردی قلدر و پرخاشگر است. شما باید ابتدا با گفتگو و با زبانی ساده مفهوم دوستی را توضیح دهید. مثلا بگویید “دوست کسی است که با تو مهربان است. اسم تو را میداند و صدا میزند. از تو میپرسد چه کاری دوست داری انجام بدهی.”
شما همچنین باید از کودک سؤالاتی نیز بپرسید، مانند” تو دوست داری با چه کسی در پارک بازی کنی” البته این نکته را نیز در نظر بگیرید، که به جای صرف وقت زیاد برای توضیح مفهوم دوستی، بهتر است فرصتهای فراوانی را برای تعامل با دیگران برای کودک فراهم کنید و درعینحال مهارتهای دوست یابی در کودکان اوتیسم را نیز برای برقراری ارتباط مثبت به او آموزش دهید.
یک روش برای کمک به کودک اوتیسم این است که او را مشغول سرگرمیهای موردعلاقهاش کنید. شرکت در کلاس نقاشی، موسیقی، بازیهای گروهی، کتابخوانی و… فرصتی برای بچهها فراهم میکند تا با افرادی با علایق مشابه خود آشنا شوند.
علاقمندیهای کودکان طیف اوتیسم اغلب با سایر کودکان متفاوت است. والدین میتوانند از گروههای پشتیبانی والدین یا انجمن اوتیسم محلی برای پیداکردن کودکان با علایق مشابه استفاده کنند، این علایق میتواند علاقه به عنکبوت، عروسک یا شخصیت کارتونی باشد. کودکان اوتیسم اغلب با کودکان دارای سلایق مشترک در مقایسه با کودکان معمولی راحتتر ارتباط برقرار میکنند.
سهیمشدن یکی از مهمترین مهارتهای دوستیابی در کودکان اوتیسم است. کودک با سهیمشدن و به اشتراک گذاشتن اسباببازی یا خوراکی خود با دوستانش میتواند رابطه بهتری با دیگران برقرار کند. مهارت سهیمشدن از سن دوسالگی در کودک پیدا میشود و شما میتوانید این مهارت را در کودک تقویت کنید.
در این گروهها بچهها روابط اجتماعی را یاد میگیرند و تمرین میکنند. در روابط اجتماعی کودکان اوتیسم، اتفاقات غیرمنتظره، زیادی پیش میآید و این یکی از چالشهای برقراری ارتباط با دیگران برای این دسته از کودکان است. بچهها در گروههای اجتماعی و زیر نظر والدین میتوانند انعطافپذیری در رابطه را یاد بگیرند و کمکم وارد جامعه بزرگتر شوند. مهارت دوستیابی در کودکان اوتیسم اینگونه تقویت میشود.
کنترل احساسات یکی از مهارتهای بسیار مهم در دوستیابی کودکان اوتیسم است که در بسیاری از مواقع حتی ما بزرگترها نیز در آن دچار مشکل میشویم. زمانهایی پیش میآید که کودک دچار اضطراب یا خشم شدید میشود؛ کودک باید این موضوع را درک کند که اضطراب بیش از حد او یا عصبانیتش این مجوز را به او نمیدهد که هر رفتاری که دوست داشت از خود نشان دهد و باید بتواند در مواقع خاص، احساسات خود را کنترل کند.
کودکان اوتیسم معمولاً با دیدن و خواندن، بهتر یاد میگیرند. داستانهایی در مورد مهارتهای اجتماعی فرصت خوبی برای یادگیری آنها هستند. بچهها با کلماتی که میخوانند و تصاویری که میبینند، برقراری ارتباط با دیگران را یاد میگیرند. شاید فکر بدی نباشد که خودتان داستانی برای فرزندتان بسازید. یا حتی با کشیدن نقاشی، این مهارتها را یاد بدهید. این توضیحات تصویری و در قالب داستان، مهارتهای پایه پیداکردن دوست را با بیشترین بازدهی به کودک اوتیسم یاد میدهد.
کودکان اوتیسم در گسترش روابط و دوستیابی با انواع مشکلات دستوپنجه نرم میکنند. این مسئله میتواند چالشهایی از قبیل عدم شروع و حفظ مکالمه با دیگران، عدم تمایل به شرکت در فعالیت با سایر کودکان، ناتوانی در تشخیص محیط جدید و مشکلات حل مسئله را به همراه داشته باشد. در این مقاله نکاتی در خصوص راهنمای والدین برای کمک به دوست یابی در کودکان اوتیسم و برقراری ارتباط ذکر کردیم.
چگونگی برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم; برقراری ارتباط با کودکان اوتیسم، برای اعضاء خانواده و…
درمان خودزنی کودکان اوتیسم; خودآزاری در کودکان اوتیسم، یکی از رفتارهای شایع و مخرب است،…
فواید کاردرمانی چیست؟ حدود 70 درصد کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، در پردازش و تنظیم…
یادگیری در کودکان اوتیسم; آموزش و یادگیری در کودکان طیف اوتیسم و کمک به رشد…
کاردرمانی ذهنی اوتیسم، یک دنیای گسترده است، که در آن کاردرمانگر روشهای مختلفی را، بسته…
اوتیسم خفیف چیست؟ بر اساس گزارشهایی که توسط مؤسسه ملی سلامت روان منتشر شد، اختلال…