مقالات

تاثیر برنامه های تفریحی بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان اوتیسم

برنامه های تفریحی اوتیسم؛ زمانی که والدین تشخیص اختلال طیف اوتیسم را، برای فرزند خود دریافت می‌کنند، شاید آخرین چیزی که ذهنشان را درگیر کند، برنامه های تفریحی اوتیسم باشد. والدین در درجه اول، به دنبال درمان‌های مختلف روانشناختی و دارویی می‌روند و با توجه به شدت اختلال وارد عمل می‌شوند. با این حال نباید، از تاثیر برنامه‌های تفریحی در بهبود مهارت‌های اجتماعی کودکان، غافل شد. در ادامه به اهمیت این مسئله بیشتر خواهیم پرداخت.

چرا برنامه های تفریحی اوتیسم در بهبود علائم کودکان اهمیت دارند؟

اوتیسم اختلالی عصب‌رشدی است، که جنبه‌های مختلف زندگی کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهد و معمولا از دو سالگی قابل تشخیص است. این اختلال مادام‌العمر است و همراه فرد باقی خواهد ماند، اما در صورت تشخیص و مداخله زودهنگام و صحیح، می‌توان بسیاری از علائم آن را کاهش داد. اوتیسم در پسران چهار برابر بیشتر از دختران ظاهر می‌شود و همچنین در یک طیف قرار می‌گیرد. کودکان معمولا در طیف خفیف، متوسط یا شدید اوتیسم قرار می‌گیرند. از جمله علائم اوتیسم، محدودیت‌های شناختی و ارتباطی است.

کودکان اوتیسم آغازگر روابط با دیگران نیستند و معمولا در ایجاد روابط با دیگران مشکل دارند. آنها تنهایی را ترجیح می‌دهند و شناخت درستی از کنایات و مفاهیم استعاری ندارند. شاید نحوه تکلم آنها لغت به لغت یا شبیه ربات باشد. محدودیت‌های ارتباطی معمولا باعث می‌شود که افراد اوتیسم در مدارس، دوست‌یابی یا کاریابی و ارتباط با همکاران چالش‌های زیادی تجربه کنند.

والدین معمولا برای بهبود مهارت‌های ارتباطی کودکان از روش‌های مختلف آموزشی استفاده می‌کنند. باتوجه به شدت اختلال کودک، این ارتباطات در سطح کلامی، غیرکلامی و ترکیبی تقویت می‌شود. معمولا از والدین درخواست می‎‌شود تا با فرزند صحبت کنند و با وی بازی کنند. انواع پشتیبان‌های بصری و کلیپ‌های ویدئویی در کنار داستان‌های اجتماعی معمولا برای بهبود این مهارت‌ها استفاده می‌شوند. انواع روش‌های گفتاردرمانی و کاردرمانی هم در این موارد توصیه می‌شود، تا به بهبود مهارت‌های اجتماعی کودکان کمک شود. در این میان عاملی که نباید از آن غافل شد، بازی‌ها و فعالیت‌‎های تفریحی برای بهبود این مهارت‌ها در کودکان است.

نقش فعالیت های تفریحی در بهبود کیفیت زندگی کودکان اوتیسم

برنامه های تفریحی اوتیسم برای بهبود کیفیت زندگی کودکان اهمیت زیادی دارند. درست است که پس از دریافت تشخیص، تمرکز اصلی والدین روی انواع آموزش‌ها و درمان‌ها معطوف می‌شود، اما تاثیری که بازی و تفریح در آموزش دارد را در هیچ کلاسی نمی‌توان یافت. فعالیت‌های سرگرم‌کننده مختلف با سرگرمی و شادی، بدون اجبار و فشار می‌توانند در محیطی آرامش‌بخش کیفیت زندگی کودکان اوتیسم را بهبود ببخشند. زمانی که کودکان تمام روز تحت آموزش هستند، گاها دارو مصرف می‌کنند و درگیر فضاها و فعالیت‌های ساختاریافته هستند، حتما نیاز به فعالیت تفریحی خواهند داشت تا ذهن خود را باز کرده و خود را در برابر فشارهای هر روزه تسکین دهند.

یادمان نرود که با توجه به انواع حساسیت‌های کودکان اوتیسم به محرک‌های مختلف، دنیا برای این بچه‌ها سرشار از عوامل مخل و آزاردهنده می‌شود. دیوارهای سفید، نورهای شدید، سروصداهایی که برای ما معمولی هستند، می‌توانند کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم را تحت تاثیر قرار دهند. آنها دارای انواع حساسیت‌های غذایی هم هستند و نمی‌توانند هر غذایی بخورند. در چنین شرایطی و تحت انواع فشارهای آموزشی و تربیتی، این کودکان قطعا نیاز به تفریح و آرامش دارند.

برنامه های تفریحی مناسب برای کودکان اوتیسم

برنامه های تفریحی اوتیسم چندان پیچیده و سخت نیستند. نیاز نیست به خرج بیفتید یا فکر کنید قرار است به مراکز تفریحی خاصی بروید که حتما بچه‌ها لذت ببرند. از انواع بازی‌ها گرفته مانند لگو بازی تا بازی‌های رومیزی مثل شطرنج می‌توانند فعالیت‌های سرگرم‌کننده و در عین حال آموزشی‌ای برای این کودکان باشند. بازی‌های مختلف که با هدف بهبود مهارت‎های ارتباطی، اجتماعی و هماهنگی‌های مختلف در کودکان طراحی شدند، ضمن فراهم کردن اوقاتی خوش، تعلیم و تربیت لازم را هم برای آنها به همراه دارند.

بازی کردن در پارک با وسایل بازی ضمن کاهش اضطراب و استرس، حس موفقیت و اعتماد به نفس کودکان را هم تقویت می‌کنند. کودکان اوتیسم عاشق پریدن در ترامپولین هستند، وسیله‌ای که ضمن ایجاد اوقاتی خوش، در ایجاد حس خوب در آنها هم نقش دارد.

لگو بازی و حتی لگودرمانی، ضمن کمک به تقویت مهارت‌های حل مسئله کودکان، به اجتماعی شدن آنها نیز کمک می‌کند. انواع بازی‌های حافظه هم از دیگر برنامه های تفریحی اوتیسم هستند که می‌توانند اوقات خوشی برای شما و کودک دارای اختلال طیف اوتیسم رقم بزنند. شما با انواع کارت‌های حافظه می‌توانید قدرت حافظه خود و کودک را محک بزنید. نقاشی کردن هم یک برنامه تفریحی آرام و عاری از هیاهو است که به کودک کمک می‌کند ضمن بروز احساسات و افکار خود در صفحه کاغذ، با دیگران هم ارتباط برقرار کرده و در صورت امکان درباره نقاشی خود توضیح دهد.

نتیجه گیری

در نهایت نقش انواع فعالیت‌های ورزشی را در برنامه های تفریحی اوتیسم فراموش نکنید. دویدن یک راه عالی برای تخلیه انرژی است و انواع بازی‎‌ها و ورزش‌های گروهی با نظارت بزرگترها و افراد آگاه به نیازهای کودکان اوتیسم می‌تواند در کنار رها کردن انرژی، به دوست‌یابی و بهبود مهارت‌های اجتماعی کودک، همچون رقابت سالم، نوبت گرفتن و صرفا مکالمه برقرار گرفتن کمک کند.

صدای اوتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم، فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.

adminnew2

Recent Posts

تاثیر آموزش مهارت های خودیاری بر بهبود استقلال کودکان اوتیسم

آموزش مهارت های خودیاری اوتیسم، یکی از کارهایی است، که حتما باید در فهرست بایدهای…

1 روز ago

همدلی در تیم درمان اوتیسم؛ پرتو امید و معجزات و تلاش های تیم درمان

همدلی در تیم درمان اوتیسم حرف اول را می‌زند. زمانی که در تیم درمانی اوتیسم…

1 هفته ago

تاثیر داروهای سروتونین بر اوتیسم و تعدیل عملکرد عصبی و کمک به بهبود کودکان

تاثیر داروهای سروتونین بر اوتیسم و تعدیل عملکرد عصبی و کمک به بهبود کودکان چیست؟ زمانی…

2 هفته ago

نظریه انگیزش اجتماعی و اوتیسم; آیا کودکان اوتیسم انگیزه اجتماعی کمتری دارند؟

نظریه انگیزش اجتماعی و اوتیسم; در سال‌های اخیر با افزایش قدرت تشخیص و آگاهی از…

2 هفته ago

محیط مناسب برای کودکان اوتیسم; چگونه یک محیط سازگار با اوتیسم ایجاد کنیم؟

محیط مناسب برای کودکان اوتیسم چگونه باید باشد؟ اگر کودک اوتیسم از همان بچگی در…

3 هفته ago

هورمون درمانی چگونه در درمان اوتیسم موثر است؟

هورمون درمانی چیست؟ با شیوع اختلال طیف اوتیسم در سراسر جهان، دانشمندان همواره به دنبال…

3 هفته ago