آیا پرورش فرزند اوتیسم پراسترس است؟
استرس دارید؟ از جلسات درمانی پشت سر هم و کلاسهای آموزشی اوتیسم خسته شدهاید و یا اصلا میخواهید کودکتان به چیزی (هرچیزی) به غیر از ناگت مرغ لب بزند؟ تحقیقات نشان دادهاند که والدین کودکانی که از اختلال طیف اوتیسم رنج میبرند استرس بیشتری از والدین کودکان عادی یا با اختلالات دیگر تجربه میکنند. استرس بالای والدین، بخاطر تاثیرات مخربی مثل افسردگی، مشکلات در ازدواج، مشکلات سلامت جسمی، فرزندپروری ضعیفتر، و افزایش مشکلات رفتاری در کودکان نگرانیهای زیادی را ایجاد میکند.
شما برای کاهش میزان استرس چه میکنید، بدون اینکه فشار بیشتری برای خودتان ایجاد کنید؟ شاید وسوسه شوید که به سراغ پرخوری بروید، اما تمام این راهحلهای کوتاهمدت و موقتی، مشکلات بیشتری را با خود به همراه خواهند داشت.
ما 5 ایده که میتوانید همین الان برای بهتر شدن اوضاع و کاهش استرس انجام دهید را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید از زندگی در کنار کودک خود لذت ببرید.

1. به خودتان استراحت بدهید
ما عاشق کودک اوتیسممان هستیم اما هیچچیزی بهتر از کمی استراحت برای شارژ کردن باتریهایمان و کاهش استرس نیست. اخیرا یکی از والدین به ما گفت که برای اولین بار در این 5 سال یک روز را به خودش استراحت داده. متاسفانه این مورد به طرز تعجبآوری شایع است. آخرین باری که به خودتان استراحت دادید کی بود؟ والدین گفتهاند که حتی با چند ساعت استراحت شارژ شدند و صبرشان هم بیشتر شده! از یک پرستار کودک یا یکی از بستگان کمک بگیرید تا یک روز در هفته بیاید. میدانیم که اعتماد کردن به فردی دیگر برای نگهداری از فرزندتان کار سختی است. حداقل میتوانید از همسرتان بخواهید این کار را انجام دهد. میدانیم که اختصاص زمان کار سختی است، اما این کار میتواند همه روابط شما را تحت تاثیر قرار دهد.
2. دوستانتان را پیدا کنید
شما تنها نیستید. شما میتوانید از ارتباطگیری با دیگر والدین اوتیسم با تجربه مشابه، چیزهای زیادی بدست بیاورید. آیا در شهر شما مراکز حمایت از کودکان اوتیسم هست؟ یا گروههایی در شبکههای مجازی؟ اصلا میتوانید با پدر یا مادری که در مطب پزشک با بچهاش آمده صحبت کنید. هیچچیز بهتر از کسب حمایت، به اشتراک گذاشتن ایدهها و احساس فهمیده شدن توسط یک نفر با شرایط مشابه نیست. اگر هم در شهر شما مرکزی نیست، خودتان درستش کنید! کتابخانهها و کافهها (در کنار رستورانها، پارکها و…) بهترین مراکز برای جمع شدن هستند.
3. خدمات را بیابید
با اینکه اکثر مراکز در فراهم کردن خدمات مناسب چالش دارند، باز هم راههای بسیاری برای کسب حمایت وجود دارد. خیلی از والدین نمیدانند که چه امکاناتی برایشان وجود دارد. پس با مراکز خدمات اوتیسم تماس بگیرید و خدماتشان را جویا شوید. افرادی که در این حوزه فعال هستند را پیدا کنید. با دیگر والدین در نزدیکی خود صحبت کنید و ببینید اطراف شما چه مراکزی هستند. لزومی ندارد همین الان این کار را انجام دهید، اما همین که بدانید فرزندتان کمکهای لازم را دریافت میکند کافی است. اگر فکر میکنید در مرکزی که هست خدمات لازم را دریافت نمیکند، با افراد مطلع درباره حقوق خودتان صحبت کنید.
4. به خودتان استراحت روانی بدهید
شما والدینی دوستداشتنی و فوقالعاده هستید. شما کافی هستید. همه چیز درست میشود. این جملات را با خودتان تکرار کنید. گاهی فکر میکنیم که باید هرکار میتوانیم و حتی نمیتوانیم برای کمک به کودکانمان انجام دهیم. اما یک راز را به شما میگوییم… همهچیز به مرور بهتر و سادهتر خواهد شد. در مسیر اوتیسم قطعا با چالشهای زیادی مواجه خواهید شد و تا ابد نگران کودکتان خواهید بود اما همین که شما سالم و سرحالید یکی از مهمترین مواردی است که باید برای آن تلاش کنید. کودکتان بخاطر اینکه یک جلسه کاردرمانی را از دست داده، شکست نخواهد خورد. اگر یک سال تمام هم فقط ناگت مرغ بخورد، مشکلی نیست. یک روز خودش به تخت خواب میرود. شما والدینی دوستداشتنی هستید. همین کافی است. همهچیز درست خواهد شد.
5. کاری کنید که حالتان بهتر شود
بله، تغذیه درست، ورزش کردن و خواب قطعا استرس را کاهش خواهند داد اما آن روزهایی که فشار اوتیسم زیاد است، باید همان لحظه یک کاری انجام دهید. یک سریال طنز ببینید، بیرون بروید، به دوستتان زنگ بزنید، کیک درست کنید یا اینکه فقط کمی چرت بزنید. شما باید از خودتان مراقبت کنید. حتما باید هر روز زمانی را به کاری که دوست دارید اختصاص دهید. اوتیسم یک ماراتن است، گاهی باید راه بروید و گاهی هم باید سرعتتان را بیشتر کنید اما اختصاص زمان برای توقف و احیای خودتان، باعث میشود بتوانید برای این ماراتن آماده باشید.
مترجم: شمیم شرافت