پشتیبانی اجتماعی اوتیسم، در جامعه امروز با تمام پیچیدگیهای زندگی اهمیت زیادی برای بهبود کیفیت خانوادههای دارای فرزند اوتیسم و قطعا خود فرد دارد. جامعه امروز، جامعه یکدستی نیست. در گذشته با تعداد اندک جمعیتها، مردم شهرهای کوچک و روستاها همه همدیگر را میشناختند و در روزهای سخت و آسان در کنار همدیگر بودند. ما در دنیایی زندگی میکنیم که امروز همسایههایمان را به ندرت میبینیم و میشناسیم. تعداد دوستان ما هر روز کمتر شده و شاید در صورتی که در یک شهر یا کشور با اعضای خانواده خود زندگی نکنیم، خانوادهمان را هم به ندرت ببینیم.
در این شرایط، دریافت پشتیبانی اجتماعی اوتیسم اهمیت روزافزونی پیدا میکند. ما به همدیگر و به پشتیبانی یکدیگر نیاز داریم. پشتیبانی کار سختی نیست، نه ضرورتا از هزینه ما کم میکند، نه وقتگیر است. گاهی یک لبخند یا حمایت معنوی هم پشتیبان یک کودک دلشکسته است. توسعه تفکر و تعامل اجتماعی در افراد اوتیسم، نیازمند شناخت دقیق و استفاده از رویکردهای متنوع است. اوتیسم یکی از اختلالات طیف اوتیسم است، که بر روی ارتباطات اجتماعی و رفتارهای فرد تأثیر میگذارد. برای کمک به توسعه مهارتهای اجتماعی، فعالیتهای تحولی مانند بازیهای گروهی، درگیریهای اجتماعی و تمرینات نقشآفرینی میتوانند بسیار مؤثر باشند.
چه کسانی به پشتیبانی اجتماعی نیاز دارند؟
یک کلام: همه! همه ما به پشتیبانی اجتماعی نیاز داریم. این پشتیبانی میتواند حمایت احساسی دوست ما در شرایطی که عزیزی را از دست دادیم باشد. میتواند کمک مالی ما به فردی نیازمند باشد و یا صرفا گرفتن دست کودکی غریبه که در خیابان زمین خورده است. این تصور اشتباه که برخی فکر میکنند قوی هستند و نیازی به دیگران ندارند، صرفا باعث افزایش انزوا و آسیبپذیری فرد میشود. انسان موجودی اجتماعی است و برای همین از همان ابتدای بشریت انسانها در غارها با یکدیگر زندگی میکردهاند.
انسان شکارچی یاد گرفت، که باید به صورت گروهی زندگی کند، چراکه در صورت نبود «پشتیبانی اجتماعی گروه» او هم نابود خواهد شد. پشتیبانی اجتماعی اوتیسم هم یعنی همین! یعنی پشت کودک و خانواده اوتیسم بودن به شیوههای مختلف.
تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی اوتیسم در پشتیبانی اجتماعی آنها
آموزش مهارت های ارتباطی به افراد اوتیسم نقش حیاتی در ارتقاء کیفیت زندگی و تعاملات اجتماعی آنها دارد. افراد مبتلا به اوتیسم معمولاً در برقراری ارتباط موثر با دیگران با چالشهایی مواجه هستند، که میتواند به انزوای اجتماعی و کمبود حمایتهای اجتماعی منجر شود. با آموزش مهارتهای ارتباطی، این افراد میتوانند ابزارهای لازم برای ابراز احساسات، نیازها و علاقههای خود را کسب کنند.
این آموزشها نهتنها به آنها در برقراری ارتباط با خانواده و دوستان کمک میکند، بلکه فرصتهای اجتماعی را نیز افزایش میدهد، از جمله شرکت در فعالیتهای گروهی و دوستیابی. در نتیجه، حمایت اجتماعی بهتر و معنادارتری برای آنها فراهم میشود و احساس تعلق و ارزشمندی در جامعه را تقویت میکند. به طور کلی، سرمایهگذاری در آموزش مهارتهای ارتباطی برای افراد مبتلا به اوتیسم میتواند تغییرات مثبتی در زندگی آنها ایجاد کند و به کیفیت زندگی بهتری منجر شود.
تاثیر گروه های حمایتی بر بهبود تعاملات اجتماعی افراد اوتیسم
کودکان و خانوادههای دارای فرزند اوتیسم، در کنار کاردرمانی، گفتاردرمانی، دارودرمانی و انواع مداخلات پزشکی برای بهبود وضعیت، نیاز به پشتیبانی اجتماعی اوتیسم هم دارند. این پشتیبانی از طرف گروههای مختلفی قابل دستیابی است:
1. دولت
دولت با ارائه خدمات رفاهی به کودکان و خانواده میتواند پشتیبانی اجتماعی اوتیسم را فراهم کند. هزینههای درمانی اوتیسم بسیار بالا است و بیشتر این هزینهها تحت پوشش بیمه نیست که هزینه زیادی را به خانواده تحمیل میکند. یک عامل مهم دیگر امکانات آموزشی لازم برای کودکان است. کمبود مراکز آموزشی برای انواع کاردرمانی و گفتاردرمانی و آموزشهای تخصصی کودکان اوتیسم، خانوادهها را با چالشهای زیادی روبهرو میکند.
2. اعضای جامعه
هرکدام از ما مسئول ارائه پشتیبانی اجتماعی اوتیسم هستیم. نباید فکر کنیم که چون کودک من اوتیسم ندارد یا چون من درگیر این اختلال نیستم، پس اهمیتی به دیگران هم نمیدهم. اعضای جامعه باید از برچسب زدن به کودکان اوتیسم اجتناب کنند. در صورتی که با کودک اوتیسم در خیابان مواجه میشوند، او و یا خانوادهاش را قضاوت نکنند. یک جامعه آگاه به اوتیسم جامعهای است که شهروندانش با شناخت این اختلال، در کنار خانوادههای دارای فرزند اوتیسم هستند. یک راه پشتیبانی ساده زمانی است که وقتی در صف نان یا بلیت یا هر صفی ایستادهایم و مادری با فرزند اوتیسم میبینیم که کودکش بیقرار است، نوبت خود را به آنها بدهیم.
کمک به مراکز خیریه اوتیسم هم از دیگر راههای پشتیبانی اجتماعی اوتیسم است. این مراکز با ارائه خدمات به خانوادههای اوتیسم همچون کمکهای دندانپزشکی یا ارائه انواع درمانهای مورد نیاز یا کمکهای اقتصادی، در تلاشند تا کیفیت زندگی کودکان اوتیسم و خانوادههایشان را بالا ببرند و ما هم میتوانیم سهمی کوچک در این فرآیند داشته باشیم.
نقش خانواده در پشتیبانی اجتماعی از کودکان اوتیسم: چالش ها و راهکارها
در نهایت خانواده در پشتیبانی اجتماعی اوتیسم نقش مهمی ایفا میکند. پدربزرگها، مادربزرگها، دایی، خاله، عمو و… میتوانند نقشی مهم در بهبود کیفیت زندگی کودک و خانوادهاش داشته باشند. اگر یکی از بستگان روزی متقبل شود و کودک را نگه دارد تا مادر و یا مادر و پدر بتوانند ساعاتی را به تنهایی بگذارنند، ضمن گذراندن زمان با کودک اوتیسم، به افزایش انرژی خانواده هم کمک کردهاند. در خیلی مواقع بستگان، خانواده اوتیسم را تنها گذاشته و آنها را طرد میکنند. این کار در روحیه خانوادهای که درگیر انواع چالشها است بسیار اثرگذار است.
خواهران و برادران کودکان اوتیسم نیز در پشتیبانی اجتماعی اوتیسم اهمیت زیادی دارند. آنها معمولا ممکن است از طرف دوستان یا اطرافیان برچسب بخورند یا تعاملات اجتماعیشان دستخوش تغییرات بسیار شود. مهم است که خانواده بداند که باهم ستونهای محکم یک ساختمان را میسازند و در صورتی که پشت یکدیگر بمانند، میتوانند با قدرت شاهد جوانه زدن بذر امید از دل اوتیسم شوند. همه اینها ممکن است در صورتی که دولت، شهروندان و دوستان و بستگان، همه در ارائه پشتیبانی اجتماعی اوتیسم سهیم باشند.
صدای اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان دارای اختلال اوتیسم، فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک اوتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.